Konut uygulamalarında, engellilerin konutlara rahat ulaşımını sağlayacak bina giriş rampaları, zemin kat kotuna ulaşım kolaylığı, tüm kapıların 90 santimetre, koridorların 115 santimetre olması, asansörlerin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olması, merpenlerin her iki tarafında korkuluk ve küpeşte bulunması dikkate alınmalıdır.
Kafamızdaki Engelleri Kaldıralım!
Gayrimenkul proje geliştirme, pazarlama ve satış konusunda sektörün Danışılanı & Stratejist Bilge Özdemir; yaşlanan nüfus ve hayatın engellerini emlakdream.com için değerlendirdi.
Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir.
“Engelliler Günü“ Vesilesi ile 1 Günde olsa düşünelim. Bir yaşlının veya engellinin günlük yaşam içinde çektiği, çekebileceği sıkıntıları hiç düşündünüz mü ?… Ben düşündüm ve düşünsel engelli olmaktan utandım.
Kentsel ve Kamusal alanlarda ortaya çıkan sorunlar, yarım yamalak kaldırımlar, yollar, göstermelik rampalar, ulaşılamayan… ulaşım araçları Karşısında Hayatın zorluklarını anlayabilmek için “yaşlı veya engelli” olmak mı gerekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre Türkiye’de en az bir vücut fonksiyonda zorluk yaşayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor. Türkiye’de Nüfus ve Konut Araştırması sonuçları; bu kişilerin görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirtiliyor.
Nüfusumuzun yaklaşık %,10′ unun 65 yaş üzerinde olduğu verisi ışığında “her 4 kişiden 1’i için” yaşam alanlarımızda yer açalım ” diyor… tüm proje geliştiricilerin, mimarların, mühendislerin, belediyelerin, insanlığın konuya dikkatini çekmek istiyorum. Unutmayın !. Bu tablonun, senaryonun içinde olmayanlar bir gün mutlaka olabileceklerdir.
Bir gün “yaşlı“, “engelli” biz veya ailemizden biri olabilecektir. Önemli olan; ihtiyaç olmadan yaşam konforlarını sunabilmektir. Belki de tüm bu sorunların temel nedeni, yaşlı ve engellileri toplumun bir parçası olarak görememizden kaynaklanmaktadır.
Engelli yaşam; doğuştan gelen bir yazgı olarak düşünülmemeli, Hayatın gerçeği olan yaşlılık gibi geçirilebilinecek bir kaza sonuçunda ortaya çıkabilecek kader olarak görülmelidir.
Kaynağı ya da sebebi ne olursa olsun tüm engelli kişilerin/yaşlıların ortak sorunu, toplumsal yaşama uyum sağlamada ve günlük gereksinimlerini karşılamakta güçlük yaşamalarıdır. Tüm dünyada, yaşlı ve engellilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerde öne çıkan kavram “Ulaşılabilirlik” ifadesidir.
DİKKAT ÇEKMEK istediğim konu Kırılgan nüfus olarak nitelendirilen bu yapıyı; semtlerimiz, caddelerimiz, sokaklarımız, yaşamın içinde “yapılarımızda” yaşanabilecek noktaya getirebilmektedir.
Hayatın / Yaşamın bu gerçeği; yasal düzenlemeler ile değil… insani uygulamalar ile ele alınmalıdır.
Engelli ve yaşlıların günlük hayatta karşılaştıkları olumsuzlukların büyük bölümü ulaşım, fiziksel koşullar ve konut/ofis gibi yapısal faktörlerdir. Bu sorunların tamamı doğru kent planlamaları ve mimari çözümler üretilerek iyileştirilebilecek niteliktedir.
Konut projesi geliştiricileri; “engelsiz yaşam“ planlamasına daha çok özen göstermelidirler.
Bilge Özdemir
CuEngine 3D OnLine Project Sales Platform Yönetim Ortağı
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR