Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, yakın bir gelecekte TOKİ’nin sektör içinde hem malzemede hem de işçilikteki kalitesiyle referans bir kuruluş olacağına inandıklarını, bu hedefle çalıştıklarını söyledi. İdarenin her yıl 50-60 bin konut üretme hedefi olduğunu ve bunun 35 bininin ihalesinin yapıldığını hatırlatan Turan, 2023’teki 1 miyon 200 bin konut hedefi doğrultusunda ise hızla çalıştıklarını kaydetti. Turan, TOKİ’nin 2014 yılında yenilediği üretim disiplinlerini esas alarak, şehirlere değer katan, yerel dokuyu ve yatay mimari yapılanmayı gözeten konut üretimlerinde “mutlak kalite” hedefiyle yeni bir safhaya geçtiğini ifade etti.
İdarenin son 2 yılda planlama, mimari ve özellikle kalite süreçlerinde yaptığı düzenleme ve yeniliklerin, müteahhitten müşavire, mimardan mühendise, malzeme üreticisinden işçiye, tüm paydaşlarınca benimsendiğini belirten Turan, şöyle devam etti:
“Yakın bir gelecekte TOKİ’nin sektör içinde hem malzemede hem de işçiliğindeki kalitesiyle referans bir kuruluş olacağına inanıyoruz, bu hedefle çalışıyoruz. İdaremizi, bilhassa malzeme ve işçilik alanında hizmet veren firmaların diğer projelerinde referans gösterecekleri bir noktaya taşıyoruz. TOKİ projelerinde yer almış firmaların, bize sundukları ürün ve üretimlerini diğer projelerinde örnek ve referans göstermeleri, idaremizin önemli bir başarısı olacaktır. TOKİ, yapı ve üretim malzemelerinin yanı sıra mimari, mühendislik ve uygulama disiplinleriyle de örnek kuruluş olacak, gayretimiz bunun içindir.”
Yenileme hamlesi
Kalite ve ‘daha iyisi’ arayışının insanın varoluşundan bu yana sürdüğünü belirten Turan, bunun ‘kadim bir arayış’ olduğunu söyledi. Başkan Turan, 2002 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük konut hamlesi başlatıldığında Türkiye’de milli gelir seviyesinin 2 bin dolar olduğunu, bugün ise 5 katına çıktığını dile getirerek, “Dolayısıyla o günün sosyal ve ekonomik ortamı ile bugünün imkan ve kabiliyetleri arasında fark var. Dün bu kadar hızlı ve gelişmiş bir üretim teknolojisi yoktu. TOKİ, ‘acil barınma ihtiyacı’na yanıt vermek üzere, dünün koşullarında görevini yerine getirmiş bir kuruluştur. Kuşkusuz yıllar içinde eksikler oldu ama hangi sektörde olursanız olun, üretimleriniz o günün ekonomik ve sosyal imkan ve kabiliyetleri ile doğru orantılıdır. Herkesten önce bu eksikleri biz idare olarak tespit ettik, giderme, yenileme hamlesi içine girdik” diye konuştu.
Kaynak : Milliyet