İnşaat kalıpçısı, duvarcısı, demircisi ve kaynakçısı gibi meslek dallarının da aralarında olduğu tehlikeli ve çok tehlikeli gruba giren 117 iş kolunda çalışan usta ve işçilerin mesleki yeterlilik belgeleri yoksa bundan sonra kamuya yapılacak iş ve hizmetlerde çalıştırılamayacak.
“Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği” ile “Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği”nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliklerin geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki mesleklerde iş sağlığı ve güvenliğinin büyük önem taşıdığını ifade ederek “İş kazalarını en aza indirilmek, üretimde verimlilik ve etkinliği sağlanmak ve çalışma hayatına nitelikli ve belgeli işgücü kazandırmak için hayata geçirilen mesleki yeterlilik belgesi, ‘tehlikeli’ ve ‘çok tehlikeli’ sınıftaki 117 meslekte zorunlu. Bunlar, iş kazası riskinin yoğun olduğu meslekler. Kamu, bünyesindeki hizmet alım ve yapım işlerinde belgesiz çalışanlara izin vermeyerek, hem nitelikli iş gücünü teşvik edecek, hem iş kazası riskini azaltacak, hem de toplumda mesleki yeterlilik bilincini güçlendirecektir.” dedi.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun Kamu İhale Kanununa eklendiğine dikkat çeken Ceylan; bunun kamunun belgeli ve nitelikli iş gücüne verdiği önemi gösterdiğini söyledi.