Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Cahit Turhan bugün konuk olduğu Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ve bakanlığın çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.
Kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilen Kanal İstanbul projesindeki gecikmenin sebeplerinin kendileri olduğunu dile getiren Bakan Turhan, Kanal İstanbul’un hem bir şehircilik hem de İstanbul’un marka değerini yükseltecek bir proje olduğunu söyledi.
Kanal İstanbul’un yapım ve planlama ile ilgili kısmının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Bakan Turhan, proje kapsamında inşa edilecek kanalın yeri belli olduğunu, kanal boyunca etrafındaki deniz yapılarının, liman yapılarının, iskeleler ve ticari alanların hepsinin ayrıntılı şekilde hazırlandığını ve tamamlandığını kaydederek hazırlanan projenin imar planlarına işlenmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletildiğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kanalın etrafında oluşacak diğer şehir planlarını 1/100.000 ölçeğinde tamamladığını ve ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) aşamasıyla ilgili son değerlendirmelerin yapıldığını ifade etti.
Kanal İstanbul’un 15 milyar dolara mal olması tahmin ediliyor
Kanal İstanbul Projesi’ni yap işlet devret yöntemiyle yapmayı düşündüklerini belirten Turhan, projeye müşteri bulunamaması durumunda devletin kendi imkânlarıyla 2019 yılı içerisinde start verme hedeflediğini söyleyerek projede toplam maliyetin yaklaşık 15 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Kanal İstanbul’un 2025’te tamamlanması öngörülüyor
Kanalın geçtiği güzergah üzerinde 7 karayolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam 2 demiryolu geçişi, 2 metro geçişi planlandığını aktaran Bakan Turhan; bunlarla birlikte ana su iletim hatlarının geçişi kapsamında, 8 adet tünelli geçiş planlandığını belirterek “Mevcut 14 enerji nakil hattı için 4 koridordan, mevcut 7 doğalgaz hattı için 5 koridordan ve mevcut telekomünikasyon hatları için de 3 koridordan olacak şekilde geçiş planlaması yapılmıştır. Kanal İstanbul’u 2025’te ülkemize kazandırmış oluruz. Tam teşekküllü olarak buradan deniz araçları geçmeye başlar ve burada yaşam başlar.” dedi.