DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, uzun zamandır Kartal-Maltepe bölgesinde yatırım yaptıklarını belirterek, “Mesela Kartal ve Maltepe’de çok yoğunlaştık. Şimdi oradan çıkıyoruz çünkü herkes oraya geldi.” dedi.
GYODER tarafından düzenlenen, 16. Gayrimenkul Zirvesine katılan Yılmaz, eski imar yönetmeliğini bazı sektör temsilcilerinin suistimal ettiğini, yenisinin de eksiklere rağmen genel manada faydalı olduğunu kaydetti.
“Konutta bir düzenlemeye ihtiyaç var”
Konut satışları hakkında, “Üreten ve satandan ziyade, üretip satmayanlar konut satışları hakkında yorum yapıyor.” yorumunu yapan Yılmaz, şöyle devam etti:
“TÜİK verilerini alıp, ilçe ilçe ne kadar konut satıldığını ve ruhsat arzına bakıyoruz. Arz talep uyuşması varsa o bölgede üretim yapıyoruz. Mesela Kartal ve Maltepe’de çok yoğunlaştık. Şimdi oradan çıkıyoruz çünkü herkes oraya geldi. Artık işi bilenle bilmeyenin de konut yaptığı bir döneme geldik. Arz fazlalığı olması sektörde sıkıntı olduğu anlamına gelmez. Teknik ve sermaye kriterlerimiz yok. Bize mutlaka bir düzenleme lazım. 200 konut lazımsa 201 konut üretilmesin. Mutlak bir düzenleme ve yönetmeliğe ihtiyacımız, sermaye yeterliliğine ihtiyaç var. Bunlar olmadığı sürece sıkıntı yaşarız. Araziniz olabilir ancak bunu satmak, üretmek ayrı bir şey. Böyle olmadığı zaman biz de sıkıntı yaşıyoruz. ‘Canım sıkıldı inşaat sektörüne gireyim’ durumu yaşıyoruz. Bu bizi de zor durumda bırakıyor.”
“Ucuz konut yapma şansımız yok”
Yılmaz, bu şartlarda ucuz konut üretme şansları olmadığını anlatarak, “Arsalar çok yüksel Avrupa’da yüzde 20’lerde. Bizde çok pahalı. TOKİ zaten üretiyor. 185 lira taksitle üretim yapıyor. Ancak ülke taban fiyat koyarsa, böyle bir imkan sunarsa o zaman biz de üretebiliriz. İstanbul’un arazinin yüzde 66’sı hala devletin. Demek ki arazi bol, üretilebilir. Teşviklere ihtiyaç var. Bu maliyet ve arsa fiyatlarıyla bizim ucuz konut üretme şansımız yok. Bugün aslında İstanbul’da metrekaresi 3 bin liraya da konut alabiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.
“Yabancıya kendimizi tanıtamıyoruz”
Yabancıya konut satışının önemine değinen Yılmaz, “Ülkemizi yeterince tanıtamıyoruz. TOKİ, Emlak Konut gibi iyi yönetilen kurumlarımız var. Bakanlıklarımız ilgili fonları var. Bizim gibi büyük üreticiler bir araya getirilip, bir kurum oluşturulabilir. Bizden konut alabilecek ülkelerde ofisler açıp, kendi projelerimizi tanıtabiliriz. Yabancılar bizi keşfediyor. Biz kendimizi onlara tanıtamıyoruz.” diye konuştu.