17 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaSektörden HaberlerKartal'a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi: 'Kartal New York gibi olacak'

Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi: ‘Kartal New York gibi olacak’

Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesi'nin ikincisi bugün İstanbul Kartal’da düzenledi. Zirveye katılan Kartal Belediye Başkanı ve inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri Kartal'daki dönüşüm hakkında görüş ve önerilerini dile getirdi.
Kartal'en çok yatırım yapan şirketlerden DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, " Kartal’da New York gibi bir yapılaşma olacağını tahmin ediyorum.” derken, Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, Kartal'da kentsel dönüşümün nispeten daha kolay olduğunu bunun önemli faktörünün de yerel yönetim tarafında dönüşüm yasalarının başarılı şekilde uygulanması olduğunu dile getirdi. 

Kartal Belediyesi’nin Kartal’da devam eden başarılı kentsel dönüşüm hikayesini anlatmak hem de yatırımcılar için bölgenin potansiyelini ortaya koymak amacıyla düzenlediği ‘Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım’ zirvesinin ikincisini düzenledi.
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz,İstanbul’da kentsel dönüşümün en iyi örneklerinin Kartal’da gerçekleştirildiğini belirterek bu konuda övgüyü hak eden bir belediye olduklarını söyledi. Kartal’ın dönüşüm sürecinde belediye olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini anlatan Altınok Öz, bu süreçte pek çok sorunla karşılaştıklarının da vurguladı. Kentsel Dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı yasanın kentsel dönüşümün önünü büyük ölçüde açtığını kaydeden Altınok Öz, “Buna karşılık 3194 sayılı yasa ise önü açılan bu kentsel dönüşümün önünde ABS fren gibi duruyor” dedi.
Son yıllarda kamuoyunda yüksek binalarla ilgili olumsuz bir algı yaratılmaya çalışıldığına dikkat çeken Başkan Öz, “Önemli olan yüksek ya da alçak değil, depreme dayanıklı bina yapmak. ‘Yüksek bina kötüdür’ ağlısını değiştirmemiz gerekiyor. Japonya da bir deprem ülkesi ama çok sayıda yüksek binası var” diye konuştu.

Neden Kartal?
Kartal’da yatırım yapar çok sayıda yatırıcıyı ve profesyoneli bir araya getiren ‘Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım Zirvesinin ‘Neden Kartal’ başlıklı panelinde, yatırımcılar, Doğuş Gurubu Ekonomi Grup Başkanı Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünde hem yatırımcının hem de konut alıcısının Kartal’ı nede tercih ettiğini konuştu.
İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, şehirleri yükselten unsurun bazen tarih, bazen de ‘zorlama şeyler’ olduğunu belirterek “Örneğin Ataşehir, bir uydukentken TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun zorlamasıyla Kartal’dan daha önce öne çıkan bir bölge oldu. Oysa ki Kartal’ın bir hikayesi var. Bugün burada günlük bir olaydan bahsediyor gibi, Kartal’ın ABD tarihinden bile eski olan tarihinden bahsediyoruz” şeklinde konuştu. Kartal’ın Kartal yapan unsurlaın başında uzun sahil şeridi, adalar ve deniz manzarası, Aydos Ormanı, yatırımcı dostu yerel yönetimi ve gelişmiş ulaşım ağı, marinaları ve finans merkezine yakınlığı olduğun ifade eden Tanes, “Kartal artık şehir içinde bir başkent haline geldi” dedi.
Maya Holding CEO’su Fuat Atalay, İstanbul’un artık bir megakent olduğunu ve birçok merkezi bulunduğunu ifade etti. Kartal’ın da bu merkezlerin en önemlilerinden biri olduğunu anlatan Atalay, Kartal’ın denizi çok geniş bir şekilde kucakladığını, bunun da ilçenin gelişim potansiyelini otaya koyduğunu belirtti. Gurup olarak İKEA mağazalarını açarken tüm dünyada müşterinin kolay girip çıkabileceği ve çevresiyle ihtiyaçlara cevap veren lokasyonları tercih ettiklerini kaydeden Atalay, Kartal’da AVM ve ofis bölümlerinden oluşan Anatolium Marmara projesinin ilk etabını Mart 2018’de devreye alacaklarını açıkladı.
‘Yükselmekten korkmayın’
Metsan Başkanı Cemalettin Satoğlu ise İstanbul’un tarihi yapısının korunması gerektiğini belirterek “Buna karşılık yüksek bina yapılmasın da diyemezsiniz” dedi. İstanbul’un nüfusunun 18 milyona ulaştığına dikkat çeken Satoğlu, Tarihi Yarımada, İstanbul Boğazı gibi korunması gereken bölgeler dışında yüksek bina yapımının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Kartal’ın etki alanının İzmit ve Adapazarı’na kadar ulaştığını anlatan Satoğlu, İstanbul’da yüksek bina yapımı için en uygun bölgelerden birinin Kartal olduğunu öne sürdü.

Kartal Bariyeri yıkıldı
AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta,
Kartal’ın eski bölgesi havasını hala koruduğunu, bu yüzden genel olarak geniş ailelere, huzur isteyen yüksek yaş grubuna hitap ettiğini söyledi. Kartal’da ev alan yatırımcıların yüzde 73’ünün bölgeyi oturum için tercih ettiğini vurgulayan Usta “Zaten bir bölge oturumcuya hitap etmiyorsa, yatırımcıya da hitap etmez” dedi. 5 yıl önce AND Pastel projesine başlarken yaptıkları araştırmalar esnasında, Kartal’a Kadıköy, Ataşehir, Ümraniye ve Üsküdar’dan alıcı çekemeyeceklerinin sylendiğini, buna da ‘Kartal Bariyeri’ dendiğini anlatan Usta “Anda Pastel’den ev alanların yüzde 68’i Anadolu Yakası’ndan, bunların yüzde 62’si de bu 4 ilçeden geliyor. Bu da Kartal’ın 5 yılda gösterdiği gelişimi gözler önüne seriyor” diye konuştu.
Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Kartallar Yüksek Uçuyor’ başlıklı oturumuna ise Kartal’da hem en yüksek maliyetli projeleri, hem de en yüksek binaları inşa eden yatırımcılar katıldı.

‘Kartal New York gibi olacak’
DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, Kartal’a
en büyük yatırımı yapan firmalardan biri olduklarını, bölgede 6 milyar TL’lik proje geliştirdiklerini belirtti. Yaptıkları projelerin sanıldığının aksine komşuluk ilişkilerini destekleyen bir yapıda olduğunu anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu binalar, sosyal tesisleri, otoparkları kafeteryaları, restoranları, çocuk oyun alanları ile insanları apartman kültüründen uzaklaştırıyor, komşuluk ilişkilerini artırıyor. Ayrıca biz yüksek bina yapıyoruz ama çok yüksek binalara karşıyım. Çünkü Türk insanı 30 – 35 kattan yüksek bina tercih etmiyor. Yine nüfus itibariyle yükselmeye mecburuz. Yükselmeye müsait bir yapıya sahip olan Kartal’da New York gibi bir yapılaşma olacağını tahmin ediyorum.”

‘Kartal’daki ilk dönüşümü biz yaptık’
Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım
ise 1984 yılında Kartal’da ilk dönüşüm projesini yapan firma olduklarını söyledi. Kartal’da çok sayıda fabrika yaptıkları gibi, çok sayıda fabrika ve konut dönüşümü projesi gerçekleştirdiklerini de vurgulayan Durbakayım, şu anda bölgede Yücel Sitesi ve Diktaş Fabrikası dönüşüm projelerine devam ettiklerini açıkladı. Kartal’da dönüşümün nispeten daha kolay olduğuna vurgu yapan Durbakayım şöyle devam etti:
“Bunda en önemli neden dönüşecek alanların fabrika olması ve bir tek malikinin bulunması. Ama söz konusu konutlar olunca kişisel hırslar öne çıkıyor ama Kartal’daki konut sahipleri bu konuda da oldukça anlayışlı. Ayrıca Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, millet olarak paramparça ettiğimiz kentsel dönüşüm yasasını, her şeye rağmen başarıya ulaştırdı.”

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumanka Kartal’ın yaşam kalitesi en yüksek ilçelerinden biri olduğunu söyledi. Hem konut ve ofis projeleriyle hem de karma projelerle ciddi bir değişim gösteren Kartal’ın imajının yükseldiğinin altını çizen Ali Dumankaya Şunları söyledi:
“ Kartal artık üst gelir gurubunun da tercin ettiği bir bölge haline geldi. Bölgeye yakışır yapı stokunu oluşturmak gerekiyor. Bu nedenle özellikle kentsel dönüşümü milli bir mesele olarak görmeliyiz. Biz de 5 farklı proje ile Kartal’ın yenilenmesine katkıda bulunuyoruz.
AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Coşkun ise Kartal’ın 50’li yıllarda bir sayfiye bölgesi iken bir sanayi kenti olarak planlandığını hatırlattı. İlçenin 60 yıl gibi kısa bir sürede yenilenme ihtiyacı gösterdiğini vurgulayan Coşkun, “O yüzden bu kez kentsel dönüşümü planlı ve doğru yapmamız gerekiyor. Bir binanın 20 – 25 yılda tekrar yenilenmesinin doğru olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Kartal’ın İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan en iyi yer ve kentin en iyi ilçesi olduğunu ifade eden Coşkun, kentsel dönüşümün yeşil ve sosyal alanlarla birlikte yapılması gerektiğini belirtti.

PROJE BİLGİ FORMU

Burak Öz
Burak Öz
İstanbul Matbaa Meslek Lisesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fotoğraf Bölümü önlisans, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik lisans, Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik yüksek lisans mezunu. 1990'larda öldürülen gazetecileri konu alan yüksek lisans tez çalışması var. Bugüne kadar Hürriyet (staj), BirGün, Karşı gazetelerinde ve çeşitli internet sitelerinde yüzlerce haberi imzalı ve imzasız şekilde yer aldı. Sarı Basın Kartı taşıma hakkını yaklaşık 10 yıl önce kazandı. Orta düzey İngilizce, 10 parmak F klavye, Photoshop bilgisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI