15 Ocak 2025 Çarşamba
Ana SayfaManşetKartal'daki binanın çökme nedeni beton kalitesi!

Kartal’daki binanın çökme nedeni beton kalitesi!

6 kasımda durduğu yerde çöken, 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 vatandaşımızın yaralandığı Yeşilyurt apartmanı için hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı.

Tapuda 185 pafta, 12580 ada, 101 parsel sayı ile kayıtlı arsa üzerinde bulunan “bodrum kat + zemin kat + 7 normal katlı” olmak üzere toplam 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı’nın durduğu yerde çökmesiyle 21 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 14 vatandaşımızın da yaralandığı olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında bilirkişi tarafından hazırlanan rapor tamamlandı.

İnşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişi ekibi tarafından hazırlanan raporda yer alan dikkat çekici ara başlıklar şöyle:

Bina için yapı yıkma belgesi 27 sene önce alınmış!

Bina sahibi Hikmet Yeşilyurt, 21 Mayıs 1992’de Kartal Belediyesi İmar Şefliği’ne adresteki binanın yıkılarak yenisinin yapılması hususunda müracaat etmiş ve bina için 17 Haziran 1992’de “Yapı Yıkma Belgesi” alınmış.

Binaya 2 kat sonradan ilave edilmiş

Yapı Yıkma Belgesi’nin verildiği raporda binanın “bodrum + zemin + 5 normal kat” olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği bilgisi yer alıyor. Bu durumda binaya sonradan 2 kat çıkıldığı ortaya çıkıyor.

Binada kullanılan beton kalitesi TSE standartlarına uymuyor

Binadan alınan beton numunelerinde çöken binanın inşaatında kullanılan betonun, yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı ve TSE standartlarına uymadığı görülüyor. Raporda deniz kumunun usulüne uygun elenip yıkanmamasından dolayı midye kabuklarına rastlandığı belirtilmiş.

İnşaat demirleri korozyona uğramış

Raporda, korozyona uğramış muhtelif demirlerin et kalınlıklarının ölçümlerinin yapıldığı, 12’lik inşaat demirlerinin 9.5’e kadar düştüğü kaydedilmiş.

Binanın çökme nedeni beton kalitesi

Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda; “Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin, projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, öngörülenin yaklaşık yarı dayanımında olduğu, kullanılan betonun TSE standartlarına uygun olmadığı görülmektedir. Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı değerlendirilmiştir.” denildi.

Çöken binada kusurlu olanlar kim?

Bilirkişi raporunda çökme ile ilgili kasıt unsuru aranmamakla birlikte proje müellifi, teknik uygulama sorumlusu, sorumlu sürveyan, bina inşaatının yapımını üstlenen müteahhit veya yapı sahibi ile inşaatın yapımı sırasında denetleme sorumluluğu bulunan ilgililerin meydana gelen olayda kusurlu olabileceği belirtildi.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI