26 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKartal'ı Marka Projelerin Liderleri Anlattı!

Kartal’ı Marka Projelerin Liderleri Anlattı!

LİDERLERİN OTURUMUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIZ

Kartal Belediyesi son yıllarda gerek en iyi konut geliştiricileri ve gerek aileleriyle birlikte rahat ulaşım akslarının kapladığı, altyapısı düzenli gelişen Kartal’da oturmak isteyen vatandaşlara İstanbul ve Türkiye için örnek oluşturabilecek bu başarı hikâyesini anlatmak, hem de daha neler yapabiliriz de bölgenin potansiyelini daha da yükseğe çıkarabiliriz gibi konuları paylaşmak amacıyla bir zirve düzenliyor.
 
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ev sahipliğinde, Dragos Arkeolojik Kazı Alanı’nda düzenlenen zirveye bölgedeki yatırımcılar, gayrimenkul sektörünün temsilcileri ve uzmanlar katıldı.

Dönüşümde Kartal Modeli

Kartal’ın gayrimenkul sektöründe yıldızının her geçen gün parladığının vurgulandığı zirveye destek veren firmalar arasında Dap Yapı, AND Gayrimenkul, DKY İnşaat, İş GYO, FerYapı, Metsan, Teknik Yapı, Royal Grup, AC Yapı, Dağ Mühendislik, Aksoylar, Ökaplan, Maya, Mesa, Kırıklar İnşaat, Kiler GYO, Gizer, Kale, Rönesans, Gürallar, Nursanlar, Esas Holding, Nanda Yapı, Hafele ve Silverline yer alıyor.

Zirvede, ilçede uygulamaya konulan ve tüm Türkiye'ye örnek teşkil eden 'Dönüşümde Kartal Modeli’ anlatıldı. Kartal'ın dönüşümde dünden bugüne geldiği nokta ve geleceğin masaya yatırıldığı zirve, Anadolu yakasının merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Kartal için yeni açılımlar, yeni fikirler ve yeni projelerin oluşmasını sağlayacak.

Başkan Altınok Öz, dönüşümün sırrını anlattı

Ekonomi ve iş dünyasının önemli isimlerini buluşturan zirvede konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ın bir balıkçı kasabasından sayfiye yerine ve sanayi kentine doğru olan yolculuğunu anlattı. Başkan Altınok Öz, 2009 yılında Kartal Belediye Başkanı olmasıyla birlikte öngörü-vizyon, bilgilendirme ve örgütleme, doğru tanımlar ve özgün dönüşüm uygulamalarıyla literatüre katkıda bulunduğunu ifade etti. Dönüşümle birlikte TAK Kartal’ın ilçenin Ar-ge çalışmasını yaptığını ve bununla birlikte SED (Sosyal Etki Değerlendirme)  raporunun da ortaya çıktığını söyledi. SED Raporu ile halkın dönüşümden nasıl etkilendiği beklentilerin neler olduğu ve yerel yönetimlerin önemine değinen Öz, Kartal’ın yeni kimliğine doğru yolculuğunda arkeoloji, sanat, teknoloji ve ekolojinin 4 ayrı olgusunu anlattı. Başkan Altınok Öz, dönüşümde başarının temelinde insan olduğunu vurgulayarak, dönüşümde başarının sırrını detaylı bir şekilde katılımcılarla paylaştı.

“Kartal’a Yatırım Geleceğe Yatırım” zirvesinin açılış konuşması belediye başkanı Altınok Öz tarafından yapıldı. İlk panelinde çok önemli gayrimenkul geliştiricileri fikir ve görüşleriyle katkıda bulundular. Kartal’a ve gündeme yönelik görüşlerini paylaşan Teknik Yapı YKB Nazmi Durbakayım, DKY İnşaat YKB Ali Dumankaya, Metsan YK Üyesi Cemalettin Satoğlu, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, aydınlatıcı ve bir o kadar da önemli paylaşımlarda bulundu.

M.S. 4. yüzyılda dönemin en büyük İmparatorluğu Bizans ve Kartal bölgesi büyük bir yaşam kompleksi barındırıyor. Bu yerleşim alanında Bizans’ın zengin aileleri oturuyor. Geçmişin izleri tekrar ortaya çıkıyor ve gelecek yeniden Kartal konut projeleri ile Kartal’da şekilleniyor. 1950’lerde ise sanayi kuruluşlarının odak noktası haline geliyor. Şimdi ise gelişen yatırımlar, alt yapı çalışmaları, Körfez Geçiş Köprüsü, 3. Köprü bağlantı yolları, metro, deniz ve adalar manzarası ile kentsel dönüşüm hızla gelişerek ailelerin tercih ettiği yeşilin bol, aile yaşantısının bol huzur dolu bir bölge olma yolunda yükselerek ilerliyor.

Teknik Yapı YKB Nazmi Durbakayım Zirvede Bir Konuşma Gerçekleştirdi.

Kartal’ı çocukluğunda sanayi bölgesi, denizine girilen bir yer, Kartal adalara yakın olarak bir yer olarak hatırladığını söyleyen Durbakayım,

"Biz 87’de bu dönüşüme girerken, daha büyük ölçekli işler yapmak için girdik. Biz Kartal’a geldiğimizde sanayi kuruluşu olduğumuz için zemin etütleri yapmaya başladık. Daha önce yoktu böyle bir şey. Kartal’ın zemininden şikâyet vardı oysaki Kartal zemini en sert zeminlerden bir tanesi. Marmara Deniz sitesini yaptık zaman, depremden sonra bize teşekkür telefonları geldi" dedi.

Kartal'a Gelmekten Çok Mutlu Olduk

Maden ocağı ve fabrikalar dönüştürdüklerini söyleyen Durbakayım, "Zannediyorum 6 – 7 fabrikayı dönüşüm şeklinde kazandırdık. Kartal’a niye gidiyorsunuz orada heba olursunuz dediler. Biz buraya gelmekten çok mutlu olduk" dedi.

Sanayi ülkeye geldiğinde ilk olarak kolay ulaşım olan yerleri seçtiğini belirten Durbakayım "Haliç, Gebze, Kartal, Boğaz gibi deniz yolu, demir yolu, kara yolunun olacağı yerler seçti. İş gücü de sanayi ile beraber oraya geliyor. Kartal’da sanayi ile beraber bir işçi kesimi var. Kentsel dönüşümün hızlı gitmesinin sebebi de sanayi dönüşümleri. Görüşme daha rahat oluyor. Birçok firma kendi kuruluşlarını yaptı ve kendileri inşaat sektörüne girdiler" dedi.

Kadıköy gibi merkez yerlerde oturum alanları metrekareler belli olduğunu dile getiren Durbakayım, "Orada daha küçük değiştirmeler olduğu için daha büyük rakamlara daha küçük metrekareler de oturmak durumunda kalıyor. Kentsel dönüşümün yoğun olduğu bölgeler de yaşanmaz hale geldi. İnsanlar huzur arıyor, yeşil arıyor, ulaşım imkânları arıyor metrekare alanlarının daha büyük olduğu yerler arıyorlar. Buralar da tabi ki yeni oluşan yerler oluyor. En büyük örneği Kartal" dedi.

Buralar da daha makul rakamlara daha büyük metrekareler almanın mümkün olduğunu sözlerine ekleyen Durbakayım, "Bu bir döngü eğer biz bu döngü sürecini iyi yönetemezsek tekrar bunun tersine döneceğiz" dedi.

Ali Dumankaya  DKY İnşaat YKB'da Zirveye Katılanlar Arasındaydı

Kartal'da Kentsel Dönüşüm Çok Hızlı İlerliyor

Kartal'da kentsel dönüşüm alanında hızlı gelişmelerin yaşandığını belirten Dumankaya, "Sıkıntı oluşturabilecek durumlar da mesela gidersiniz bir anlaşma yaparsınız. Bunu imar olarak 3 sene 5 sene bazen daha fazla süren maceraya girersiniz. Biz burada Kartal’da tam tersini yaşıyoruz. Özellikle Kentsel Dönüşüm alanında çok iyi bir gelişme var.
Kartal’a şu anda çok ilgi var. Televizyonlarda reklamların çoğu Kartal’dan çıkıyor. Güzel tatlı bir rekabet var" dedi.

Burada dönüştürülen aileler de burada oturmak istiyorlar diye sözlerine devam eden Dumankaya, "Yerinde dönüşümler bize şunu sağlıyor. Burada satar gider gerçekleşmeyecek. Değiştirdiğimiz malikler hep burada oturmak isteyen insanlar" dedi.

Cemalettin Satoğlu Metsan YK Üyesi;

Kartal İstanbul’un yeni merkezi olacak dedi. Etrafında şu anda yapılan Körfez Köprüsü ve başka altyapılar ile ciddi bir yaşantı ve merkez oluşmaya başladığını belirten Satoğlu,

"Kartal’ın sosyal yapılarının, kültürel yapılarının güçlendirilmesi. İnsanların yüksek yapılara yönelik bir alerjisi var gibi görünüyor ama İstanbul’un kurtulması için, Kartal’ın kurtulması için ancak yüksek yapıların olması ama bu yüksek yapıların çevresinde yeşil alanları geniş tutarak buralar daha sanatsal ve kültürel aktivitelerin yer alması gerekiyor. Bununla ilgili biz Kartal Platformu diye bir oluşumda bulunduk ve burada Türkiye’nin önemli sanatçılarını getirip buralarda biz ne yapabiliriz bu binaların etrafına ve içerisine sanatı nasıl sokabiliriz diye tartışıyoruz" dedi.

İnsanların konutlardan sonraki talepleri standartları yükseldikçe çevre olmaya başladığına dikkat çeken Satoğlu, "Etrafında neler var önem vermeye başladılar" dedi.

Artık dünyada eski tarihi yapılar gezdirilirken, artık modern mimari yapılar da gezdiriliyor diyen Satoğlu, "Kartal’da bu konuda modern merkezi olarak öncülük edebileceğini düşünüyorum. Buranın modern yapılarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz" dedi.

Buradaki insanlar genelde oturmak için daire aldıklarını belirten Satoğlu, "İstanbul’un diğer kentsel dönüşümü olan yerlerde ciddi sıkıntılar olmaya başladı. Altyapı olmadan, sokakları genişlemeden kentsel dönüşüm ile yaşanmayacak mekânlar oluşmaya başladı. Kartal’ın imar planlarındaki kademeli emsal artışı pozitif bir etki sağladı. İnsanlar gelip, 15 apartman anlaştık biz vermek istiyoruz diyorlar. Daha sosyal donatıları olan nitelikli yapılar oluşmasına sebep oldu" dedi.

Turgay Tanes İŞ GYO Genel Müdürü Faiz Oranlarına Dikkat Çekti.

Şu ana kadar Türkiye’nin birçok şehrinde proje geliştiren bir şirket olduğuna dikkat çeken Tanes, "Bir ilçenin cazibe merkezi olması, yatırımcının ilgisini çekmesi bu yetmez. Yatırımcı ne kadar gelirse gelsin, tüketicinin burada yer almak istemesi, dükkân kiralamak istemesi ve yaşamak istemesi çeşitli kriterlere tabii" dedi.

Bazen bu suni yollarla olduğunu söyleyen Tanes, "Uydu kentler mesela, önce bir uydu kent yapılıyor ve daha sonra buranın etrafına şirketler yatırım yapıyorlar ve bir merkez oluşuyor fakat ne ulaşım aksı açısından ne manzara açısından ne aktivite alanları açısından çok cazip bir yer değil. Ama suni yolla biraz da çevreyolu yakınlığı ile oluyor" dedi.

Bazı yerlerin ise müthiş bir potansiyel içerdiğini dile getiren Tanes, "Ulaşım anlamında, doğal güzellik anlamında, park anlamında, bahçeleriyle ve tarihsel kökleriyle bir geçmişi vardır. Bu tür yerlerde yatırımcı çekmek, tüketiciyi çekmek ve cazibe merkezi yaratmak kolaydır. Ama bazen talihsizlikler nedeniyle bu tür yerler geride kalabilir. Sonradan depara kalkabilirler" dedi.

Kartal'da Haklı Çıktık

Kartal’a bakıldığında ise bu kadar büyük bir konut projeyi nasıl girersiniz denilmesine rağmen burada haklı çıktıklarını çok hızlı bir şekilde gördüklerini belirten Tanes,

"Körfez geçiş köprüsü, Marmaray ve 3. Köprü bağlantı yolları, sahil yolu, E- 5, deniz otobüsü ve adalar manzarası için buraya aksi yönde çaba yapsak bile cazibe merkezi olmasının önüne geçemeyiz" dedi.

Kartal Algısını Yıktık

Büyük firmaların ardı arkası kesilmeden Kartal’a gelmesi Kartal algısını yıktı söylemini söyleyen Tanes, "Sağlık konusunda da kamu hastaneleri, özel hastaneler ve poliklinikleriyle son derece gelişmiş bir vaziyette" dedi.

Önümüzdeki 3 Yıl Faizler Şu Anki Seviyelerde Kalır

İnşaat sektörü faiz oranlarında anında reaksiyon gösterecek şeklinde ilerdiğini belirten Tanes, "Faizlerde küçücük değişikler satış rakamlara net etki ediyor. Faiz oranları konut kredilerinde yükseldiğinde ipotekli satışlarla diğer satışlar arasındaki oranlar müthiş şekilde açıldı. Bu sektörün faiz oranlarına ne kadar bağlı olduğunu gösteriyor" dedi.

Şu anki eğilim tekrar 1’in altına kısa vadede gelmeyeceğini gösterdiğini söyleyen Tnes, "Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 0,80’lik oranları çok fazla göreceğimizi düşünmüyorum. Şu satış rakamları çok daha yukarıya giderdi oranlar düşük olsaydı. 1’in biraz altına gelse satış rekorları kırılabilir" dedi.
 
Ali Baki Usta AND Genel Müdürü ise Oturumcuların Projelerini Talep Ettiğini Söyledi.

50 yıl önce Kartal’ın sanayi üssüne dönüşmesi esasında grup olarak büyük bir sorumluluk gösterdiklerini ve Dünya’nın sayılı markalarını Kartal’a kazandırdıklarını söyleyen Usta, "biz Kartal’a gelmedik, Kartal’lıydık zaten" dedi.

Kartal'ın çok iyi bir gelecek vaad ettiğini belirten Usta, "Biz konut sektöründe yeniyiz. Elimizde sınırlı bir data var. Kendi datalarımıza baktığımız zaman bazı sonuçlara ulaştık. Bize kimler geliyor? Projenin başında yatırımcılar beklenirken, bizim projemizde oturumcular geldi. Oturumcular Kartal’a nerden geliyorlar? En büyük ilgiyi biz Kadıköy, Bostancı, Ataşehir gibi bölgelerden geliyorlar" dedi.

"Bütün rakamlar gösteriyor ki eğer insanlar Kadıköy’den buraya geliyorsa, orası ile burasının fiyatlarının dengeleneceğini görüyoruz."

Balonun Çok Uzağındayız

Bir balon endişesi konuşulduğunu, fakat balonun çok uzağında olduklarına dikkat çeken Usta, "Son beş yılın reel artışımız yüzde 60 civarında. Türkiye’de arz ile talep arasında güzel bir denge var. Gerek yatırımcı gerek alıcı konjektürel durumlara göre çok iyi hareket ediyor" dedi.

Konut alıcısı faiz maliyetinden daha yüksek bir değer artışı görüyor diyen Usta, Dolayısıyla satışlar azalmıyor diyerek sözlerini tamamladı.

Mesut İRİS / Emlakdream.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI