Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrallarından olan Keban Hidroelektrik Santralı’nda (HES), Türk mühendislerin yerli imkânlarla ürettiği 8 jeneratörden 3’ü elektrik üretimine başladı. Her biri 12 milyon dolara ithal edilen jeneratörler 250 bin dolara üretildi. Bu sayede 36 milyon dolar tasarruf edildi.
Her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayan Keban Santralı’nda üçüncü yerli jeneratör devreye girdi. Türk mühendislerin yerli imkanlarla ürettiği jeneratörler Keban’da elektrik üretimine başladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından üç yıldır sürdürülen projeyle Keban HES’teki 8 jeneratörden 3’ü yerlileşti. Jeneratörlerin her biri 12 milyon dolara ithal ediliyordu. Türk mühendisler tarafından yerli imkânlarla üretilen jeneratörlerin maliyeti 250 bin dolar oldu. Böylece Türkiye üretilen üç yerli jeneratörle 36 milyon dolar tasarruf etmiş oldu.
Elazığ’ın Keban ilçesinde Fırat Nehri üzerinde olan Keban HES, EÜAŞ tarafından işletiliyor. 8 ünitesi olan Keban Barajı, Fırat Nehri’nin ana kolu üzerindeki ilk hidroelektrik santrali. Barajın üzerine kurulduğu Fırat, Türkiye’nin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor. İlk olarak 1974’te elektrik üretimine başlayan Keban’da 1983’te jeneratör sayısı 8’e yükseldi. Yıllık 6 bin 600 gigawatt saat üretim yapabilen Keban’da 2020’de 5 bin 514 gigawatt saat elektrik elde edildi. Keban HES’ten yaklaşık 1 milyon 800 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Türkiye’nin en büyük üçüncü hidroelektrik santralı olma özelliğine sahip Keban’da 290 kişi istihdam ediliyor.