Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların yıkılmasını öngören kentsel dönüşümle ilgili tasarının haftaya Meclis’ten çıkacağını söyledi. Bayraktar’a göre yasayla Türkiye’de büyük bir kalkınma hamlesi de başlayacak
12.Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de kentsel dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı çok büyük ihtimalle haftaya çıkacak ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girecek” dedi. Bayraktar, yasanın ana ekseninde vatandaşların olacağını ifade ederek, “Vatandaş oturduğu evin riskli olup olmadığını kendisi belirleyecek. Belediyeler ve Bakanlık olarak biz yardım edeceğiz”diye konuştu. Tasarıda yer alan 3/2 çoğunlukla dönüşümden rant sağlamaya çalışacakları etkisiz hale getireceklerini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, tasarıda can güvenliğini ve depreme dayanıklılığı ön planda tuttuklarını açıkladı.
7 milyon bina incelenecek
Bakan Bayraktar, Türkiye’deki binaların röntgenini çekeceklerini ve bu sayede enerji sarfiyatını azaltmayı, konforu artırmayı ve deprem güvenliğini sağlayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu nedenle depremi binalarımızı yenilemek için bir fırsat olarak görmeliyiz. Öncelikle riskli binalardan başlayacağız. Ülkedeki 20 milyon binanın 5 milyonu son 9 yılda yapıldı. Bu binaların 500 binini devlet, 4,5 milyonunu özel sektör yaptı. 7 milyon konut ise büyük deprem riski taşıyor ve en kısa dönemde bunları da yenilemeliyiz. Bu yenilemeyi ise kamu, halk ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapacağız. Bunu yaparsak da ekonomiyi canlandıracağız, işsizliği azaltacağız ve gelişmişliğimizi artıracağız” diye konuştu.
Türkiye parmak ısırtıyor
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin büyük bir kalkınma arifesinde olduğunun altını çizerek, krizlerle boğuşan dünyanın aksine ülkenin gayrimenkul sektörü sayesinde yara almadan bu süreci atlattığını, dünyaya parmak ısırttığını söyledi. Afet Yasası’nın da Türkiye’nin en büyük itici gücü olacağını dile getirdi. Yasayla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yapı stoğunu iyileştirileceğini ifade eden Bayraktar, “Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman, hepsinin de çok iyi bir gayrimenkul stoğuna sahip olduğunu görüyoruz. Biz İspanya ve Kore’nin başardığını başaracağız. Türkiye çok büyük kalkınma yaşayacak” dedi.
Mütekabiliyet kalkmadı
Yabancılara mülk satışını öngören yasayla ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Bu yasa Türkiye’de yabancıların mülk edinmelerini düzenliyor. Mütekabiliyet yine var. Ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa modern dünyanın yaptıkları neyse biz de onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu alanda gelişmiş ülkelerin yaptıklarını yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, askeri ve stratejik bölgeler ile tarihi doku bakımından önemli bölgelerden satış yapılmayacağını vurguladı. Bayraktar, gerçek kişilerin de Medeni Kanun ve Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde mülk edinebileceğini ifade ederek, oturmak için iznin söz konusu olduğunu ve bunun süresini uzatmak için de çalışma yaptıklarını belirtti.
Milliyet