Sürdürülebilir Şehirler ve Binalar” başlığı altında bu yıl 3. kez gerçekleştirilen ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi' bugün İstanbul'da düzenlendi. Kongre arasında Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Emlakdream.com Yayın Yönetmeni Ayla Özer’in sorularını cevapladı.
“Kentsel dönüşümde istenilen noktaya gelemedik”
Çetinsaya, “Kentsel dönüşümde kanun 2012 yılında çıktı ama 3 sene içerisinde çok istenilen noktaya gelmiş konumda henüz değiliz. Ama bunun niyetinde ve girişiminde bulunması güzel bir şey. Bazı belediyeler bu konuda aktif, bazı belediyelerde ise henüz bir gelişme yok. Hazine arsalarındaki kentsel dönüşüm biraz daha kolay oluyor. Ama şahsi olan kentsel dönüşümlerde hukuki sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların aşılması için ilçe belediyelerinin devrede olması işi daha çabuklaştırır ve daha hızlı hareket etme imkanı sağlar.” dedi.
RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Belediyelere büyük görev düşüyor
Süleyman Çetinsaya, “Kentsel dönüşüm için yapılan sözleşmelerde, inşaatın ruhsat, inşaatın bitim ve inşaatın herhangi bir ekonomi aşamasında ilçe belediyelerinin mutlaka destek vermeleri gerekiyor.” diye konuştu.
Kentsel dönüşümde 3 model var
Kentsel dönüşümde üç dönüşüm model olduğunu belirten Çetinsaya modelleri “Gecekondu dönüşümü, nitelikli konut vasfını kaybetmiş konut alanlarında dönüşüm ve sanayi dönüşümü olarak açıkladı.
“Cendere Vadisi’nde yapılan sanayi alanı dönüşümüdür”
Süleyman Çetinsaya “Örneğin Cendere Vadisi’nde yaptığımız dönüşüm sanayi alanından yapılan dönüşümdür. Toplam inşaat alanı 1 milyon 300 metrekare. Burası İstanbul dışıyken İstanbul’un içi haline geldi. Kentsel dönüşüm inşaat sektörüne çok büyük bir ivme ve Türk ekonomisine katkı kazandırıyor.” şeklinde belirtti ve kentsel dönüşümde asıl amacın yaşanabilir alanlarda insanların yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade ederek “17 Ağustos depremi İstanbul için bir dönüm noktası oldu. Ders almamız gerekiyormuş.” Dedi ve sözlerini bitirdi.
Ayşe Özlem KURUCA/Emlakdream.com