Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri, Meclis'te görüşülen Kentsel Dönüşüm Yasası'nı değerlendirdi.
Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri, Meclis'te görüşülen Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkması ile İstanbul'da nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini açıkladı.
YENİ İSTANBUL
Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, arz ve talep dengesinin sağlanması gerektiğini belirtirken, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, "İstanbul'a marka değerini artıracak yenilikler katmak gerekiyor" dedi. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ise Kentsel Dönüşüm Yasası'nın milat olacağını açıkladı.
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa Tasarısı' ile ilgili olarak sektörün önde gelen isimleri dün Dedeman İstanbul'da gerçekleşen 1. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi'nde değerlendirmelerde bulundu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN TÜM FİRMALAR YARIŞ HALİNDE
Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, Fikirtepe'de planlanan 80 bin bağımsız birimin talep üstü arz yaratacağını belirterek "Tüm şirketler yarış içinde. Kurdela aynı anda kesilse yılda 40 bin konut satışa sunulsa bu talebin 2-3 katına denk gelir. Ancak arz ve talep dengesinin yürütülebilir olması gerekiyor. Orta ve uzun vadede piyasa kötü etkilenir" açıklamasında bulundu. Kumova, özellikle yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Tarihi Yarımada da kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti.
İstanbul'un marka kent olmasını istediklerini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise "Kente marka değerini artıracak yenilikler katmak gerekiyor. Kente yaşayan yapılar yapmalı, yeni değerler katmalıyız. Sosyal tesisler, oyun parkları, yeşil alanlar içeren başarılı örnekler sunmalıyız… Ayrıca, yapı tasarımında maliyeti düşüren ekonomik modeller geliştirmeli ve çevre dostu malzeme kullanılmalı" dedi.
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım da Kentsel Dönüşüm Yasası'nın milat olacağını belirterek "Sektör için büyük bir canlılık olacak ancak kontrollü olmamız, denetimi elden bırakmamız gerekiyor" dedi.
İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç ise kentsel dönüşümün yeşil bina konseptine uygun olarak yapılması gerektiğini ve dönüşümün kamu binalarından başlaması gerektiğini açıkladı.
'YENİ ÇAĞIN TOHUMU' GELİYOR
İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ise kentsel dönüşümün yanı sıra yabancıya mülk satışını kolaylaştıracak Mütekabiliyet Yasası'nın da sektöre ve Türk ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirterek "Mütekabiliyet'ten başka çıkış yok. 11 milyon dolarlık Kanal İstanbul projesi, 1 trilyon dolarlık satış kapasitesine sahip. Yabancıların ilgisini çekecek projeler olmalı. Bu konuda yeni projeler için çalışıyoruz. 40 dakikada 600 km yol alarak Marmara'nın çevresini dolaşacak IHT-Hızlı Tren Projesi'nin ardından Yeni Çağın Tohumu projemizi haftaya açıklayacağız" dedi.