Management Plus Genel Müdürü ve Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkan Yardımcısı Dr. Haldun Ersen, “Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Konutlarda Karbon Salımının Azaltılması” Projesine ilişkin Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından İlim Edebiyat Eserlerine İlişkin Kayıt ve Tescil Hakları Genel Müdürlüğünden projenin telif haklarını aldı.
Konut ve inşaat sektörünü çok ilgilendiren, telifi alınan ve yapılması planlanan bu proje özellikle Avrupa Birliğinin 11 Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile 2050 yılında iklim-nötr ilk kıta olma hedefini ile paralel olacaktır. Bu kapsamda Türkiye’nin bütün sektörlerinde düzenlemeye giderek iklim değişikliği konusunda önemli adımlar atması beklenmektedir.
İklim değişikliğinin en önemli nedeni olan karbon salımının %40’ı bina ve yerleşimlerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle inşaat ve konut sektörü, sürdürülebilir çevrede ve karbon salımının azaltılmasında önemli bir yere sahiptir.
Türkiye ve özellikle konut üretiminin ve buna bağlı olarak inşaat sektörünün çok gelişmiş olduğu yeni üretilecek ve iyileştirilecek olan konut binalarının üretim ve kullanım süreçlerinde karbon salımının en düşük seviyeye getirilmesi için, malzeme seçimi, mimari tasarım ve inşaat süreçlerini kapsayacak şekilde, ilgili tüm sektörlerin yararlanabileceği bir prototip konut önerisi ve yol gösterici kılavuz ile birlikte malzeme seçimi ve mimari tasarımlara göre ortaya çıkacak karbon salımı değerlerini gösteren yapay zeka destekli yazılım geliştirilecektir.
Sektör için çok büyük bir değer yaratacak olan bu proje inşaat sektörü ve bu sektör ile alakalı diğer sektörleri (inşaat malzemeleri, mimarlık, çevre) harekete geçirecek nitelikli bir Ar-Ge çalışması olup hem katma değer yaratacak hem de Yeşil Mutabakat Kapsamında sürdürülebilir çevre açısından önemli sonuçlar kazandıracaktır.
Ülkemizde henüz çevre ve enerji verimliliği konuları yeni yeni filizlenmektedir. Asıl odak, kaliteli, güvenli ve müşteriye çekici gelen konutlara yatırım yapılması olmakla birlikte, önümüzdeki dönemde gayrimenkul ve konut geliştiricilerin, inşaat firmalarının ve GYO’ların yeşil binalar ve enerji verimliliği gibi konuları da gündemlerine alması beklenmektedir. Çünkü Yeşil Mutabakat kapsamında inşaat sektörünün üzerine düşen karbon salımının azaltılması, enerji verimliliğinin arttırılması konusunda ilerleme kaydetmesi gerekmektedir.
Yapılması planlanan proje ile ortaya çıkarılacak prototip ürün gerek Avrupa gerekse Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde önemli çalışmalara imza atan, teknoloji ve yatırımlar açısından önemli bir aşamaya gelmiş bulunan Türk inşaat sektörü için önemli bir rehber niteliğinde olacaktır. Özellikle çok geniş bir coğrafi alana ve değişik iklim özelliklerine sahip olan ülkemize yönelik farklı malzeme ve tasarım açılımlarının geliştirilmesine olanak tanınmış olacaktır. Bunun yanı sıra benzer uygulamaların yurt dışından ithal edilen tasarım ve malzemeler yerine yerli kaynaklarla yapılabilecek çalışmalar için önemli bir girdi sağlayacaktır.