6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşüm rehberi kitabı yenilendi!

Kentsel dönüşüm rehberi kitabı yenilendi!

İlk defa 2013 yılında Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurucuları Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Prof. Dr. N. İlker Çolak tarafından hazırlanan “Kentsel Dönüşüm Rehberi” isimli kitap yeni çıkan yönetmelikler doğrultusunda yenilendi.

Kitap; süreçteki tüm paydaşları bilgilendirmek, uygulamada ortaya çıkabilecek hukuki sorunları önlemek, yasal altyapıyı yönlendirmek için ve mahkemelerde görülecek kentsel dönüşüm davalarında kaynak olarak kullanılacak.

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu kurucuları olan Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Prof. Dr. N. İlker Çolak tarafından, apartman ve sitelerdeki daire sahiplerine, inşaat şirketlerine, kamu yöneticilerine ve uygulayıcılara yön göstermek için hazırlanan “Kentsel Dönüşüm Rehberi” bir “yol haritası” niteliğini taşıyor.

Prof. Dr. Gürsel Öngören kitabı, kentsel dönüşüm paydaşlarını bilgilendirmek, kentsel dönüşüm uygulamalarında ortaya çıkabilecek hukuki sorunları önlemek, yasal altyapıyı yönlendirmek için ve kentsel dönüşüm davalarında kullanılacak akademik görüşleri oluşturmak amacıyla hazırladıklarını ve son iki yıllık yasal değişiklikler doğrultusunda yenilendiğini belirtti.

2015 sonuna kadar 500 bin konut yenileniyor

“Türkiye’de toplam 20 milyon konut bulunduğunu ve bunların 3’te 1’inin yenileneceğini; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bugüne kadar 120 milyon m2’ye yakın bir alanı riskli ilan ettiğini söyleyen Öngören şöyle devam etti: “Şu ana kadar yapılan çalışmalar yaklaşık 800 bin konut ve 5 milyon nüfusu kapsadı. İstanbul’da yıl sonuna kadar 100 bin konut daha kentsel dönüşüme girecek. Kentsel dönüşümün yaklaşık yıllık 70 milyar lira ve toplamda 1,5 trilyon liralık bir bütçesi olacak. Kentsel dönüşüm projelerinin yaklaşık 20 içinde tamamlanması planlanıyor.”

Apartman ve sitelerin dönüşümü için “rehber” niteliğinde bir kaynak

“Kentsel Dönüşüm Rehberi”; geçmişten günümüze kentsel dönüşümü ilk defa sınıflandırmaya tabi tutan ve deprem odaklı kentsel dönüşümü derin biçimde irdeleyen bir çalışma. Kentsel dönüşüm ve hukuk konusunda bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı çalışma olan kitap, yapılan son yasa ve yönetmelik değişikliklerini ve buna bağlı uygulamaları da içeriyor.

Kitap apartman veya sitelerdeki kentsel dönüşümde; yeni daire alınırken hangi aşamalardan geçileceği; risk tespit raporuna itiraz; 2/3 arsa payı çoğunluğu sağlanmadan alınan kararlara karşı direnme; 2/3 sağlanamaması halinde kamulaştırma tehlikesi; kararlara katılmayan ve azınlıkta kalan maliklerin dairelerinin satışı konularını; açılacak davaları, şerefiye tartışmalarını ve kira ile faiz yardımlarını içeriyor.
Riskli alanlardaki kentsel dönüşüm için kitapta; yeni ev alınırken hangi aşamalardan geçileceği; var olan mülkün değer tespiti; şerefiyeler konusundaki uyuşmazlıklar; adil paylaşım kuralları; yeni yapılan bina riskli alanda kalmışsa uygulanacak süreç ve acele kamulaştırma uygulamaları hakkında bilgiler veriliyor.

Müteahhitlere yüzde 50 faiz destekli kredi verilmeli    

Öngören, kentsel dönüşümün hızla ilerlemesi için halka verilen kredi faizi desteğinin yanı sıra, bu işe giren müteahhitlere de Bakanlık ve anlaşmalı bankalar tarafından yüzde 50 oranında kredi faizi desteği verilmesi gerektiğini savundu. 2016’da çıkacak yeni teşvik paketinin müteahhitleri de kapsamasının gerekli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gürsel Öngören, özellikle riskli alanda veya ada bazında dönüşümde, proje alanında 2/3 çoğunluk sağlamasının sonrasında anlaşmayan arsaların başkalarına satışı için ve acele kamulaştırma sürecinin birkaç ayda bitmesi yönünde 6306 sayılı Kanunda değişiklik yapılması ile kentsel dönüşümün önünün açılacağını belirtti.

Bakanlığa ve belediyelere öneriler içeriyor

Her türlü kentsel dönüşüm uygulamaları hakkında bilgiler veren bu çalışma, uygulamayı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediye görevlileri için bir başvuru kitabı niteliği taşıyor. Karşılaşılabilecek sorunlar için de yol gösterici olan kitabın sonunda ilgili tüm kanun ve yönetmelikler de yer alıyor.

Kitapta belediyelerin yürüttüğü, kenti güzelleştirme ve iyileştirme amaçlı; Belediye Kanunu 73. Madde doğrultusunda yapılan kentsel dönüşümde uygulanacak tüm süreçler ve kurallar ele alınıyor. Yine sit alanları, tarihi eserlerin ve semtlerin yenilenerek ve yaşatılarak kullanılması yönündeki kentsel dönüşüm uygulamaları 5366 sayılı Kanun kapsamında genişçe anlatılıyor ve bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığının da etkili olması yönünde görüşler ve eleştiriler aktarılıyor. Kitabın ilerleyen bölümlerinde kentsel dönüşümün en önemli aracı olan imar planları hakkında geniş bilgi verilerek devamında genel bir değerlendirme yapılıyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI