TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ'nin desteğiyle Reidin tarafından hazırlanan "İstanbul Taşınma Hareketliliği" 2016 ilk çeyrek raporu açıklandı. Raporun ölçümlenmesinde, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneğinin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı. Rapora göre, 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği 2015'in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.
Taşınma Hareketliliğinde Kentsel Dönüşümün Etkisi Büyük
Açıklamada görüşlerine yer verilen TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son 14 yıllık süreçte İstanbul'da konut sektörünün ciddi bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, gelinen noktada coğrafi koşullar, fiziki mekan ve konum özeliklerinin dışında artık işin bir de sosyal ve ekonomik döngüsünün ele alınması gerektiğini ifade etti. Bu gerekliliğe olan inançla İstanbul Taşınma Hareketliliği endeksinin oluşturulmasına destek verdiklerini dile getiren Maya, şunları kaydetti:
"Verdiğimiz destekten memnuniyet duyuyoruz. Bu endeksin yayınlanmasındaki öncelikli amacımız, hem konut geliştiricileri için hedef kitle analizlerine sayısal verilerle yardımcı olmak hem de bireysel kullanıcıların yer seçim eğilimlerini ve grafiklerini oluşturmaktı.
Taşınırken İlk Tercik Yine Aynı Bölge'den Yana
Kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu yerlerde taşınma hareketliliğin en fazla olduğu bölge olarak İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesi öne çıkıyor. Kadıköy'den 2016 ilk çeyrekte taşınma oranı yüzde 15 iken, aynı ilçe içinde yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43 olduğunu görüyoruz. Bu durum da gerek yeni biten inşaatlarda, gerek kentsel dönüşüm nedeniyle binanın yıkılacak olması nedeniyle yapılan taşınma işlemlerinde ilk tercihin yine aynı bölgede olma eğilimini gösteriyor. Kadıköy dışında Maltepe bölgesindeki taşınma hareketliliğinde de yine kentsel dönüşümün önemli bir etken olduğu ortaya çıkıyor.
'Kullanıcı Taşınırken Dairesini Büyütme Eğiliminde'
Daire tipleri olarak İstanbul ilindeki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’ e taşınma oranının %40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da %38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”
İlk Kez Açıklanan Rapora Göre En Çok Göç Veren İlçe Kadıköy
İstanbul Taşınma Hareketliliği raporunda, İstanbul'da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15 ile Kadıköy oldu. Kadıköy'ü yüzde 11'le Maltepe, yüzde 8'le Ataşehir, yüzde 5'le Ümraniye ve yüzde 4'le Kartal izledi. Kadıköy'den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43'ü yine Kadıköy'e gerçekleşti. Kadıköy'den Ataşehir'e taşınma oranı yüzde 15, Üsküdar'a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.
39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçe yüzde 11 ile Maltepe olurken, Maltepe'nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59'la yine Maltepe oldu. Maltepe'yi yüzde 7 ile Ataşehir ve Kadıköy izledi. Taşınma nedenleri arasında kentsel dönüşüm önemli bir ölçüt olurken, Kadıköy'den taşınanların yüzde 40'ı taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi.