Evi riskli bulunan 15 gün içinde itiraz edebilecek!
Kentsel dönüşümün nasıl uygulanacağını belirleyen yönetmelik yayınlardı. Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanuni temsilcilerince 15 gün içinde, yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe verilecek dilekçeyle itiraz edilebilecek
Ekim ayında başlayacak kentsel dönüşüm uygulamasında riskli yapılar için 15 günlük itiraz süresi tanındı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm yasasının nasıl uygulanacağına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, riskli yapılar, üniversiteler, inşaat, jeoloji ve jeofizik mühendisleri odaları, yapı denetimi kuruluşları ile lisanslandırılacak kurum, kuruluş ve şirketlerce tespit edilecek.
Riskli yapı tespitine ilişkin raporların bir örneği, iki gün içerisinde tespite konu yapının bulunduğu ildeki çevre ve şehircilik müdürlüğüne gönderilecek.
Müdürlük, raporları inceledikten sonra riskli tespit edilen yapıları, tapu kütüğüne şerh düşülmek üzere on iş günü içerisinde ilgili tapu müdürlüğüne bildirecek.
Riskli yapı tespitine karşı malikler veya kanuni temsilcilerince 15 gün içinde, yapının bulunduğu yerdeki müdürlüğe verilecek dilekçeyle itiraz edilebilecek. Riskli yapı tespitlerine yapılacak itirazları değerlendirmek üzere ihtiyaca göre Bakanlıkça gerekli görülen yerlerde yeteri kadar teknik heyetler oluşturulacak.
EMLAKÇILARDAN DA GÖRÜŞ ALINACAK
Taşınmazın değeri, idare bünyesinden en az 3 kişiden oluşturulacak kıymet takdir komisyonları veya hizmet satın alınmak suretiyle tespit edilecek. Değer tespiti sırasında yöredeki emlak alım satım bürolarından da görüş alınacak. Uygulama alanındaki taşınmazın belirlenen bedeli, idarece malike verilecek konut veya işyerinin inşaat maliyet bedelinden düşülecek. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonucunda taşınmaz malikinin idareden alacağı olursa bu meblağ, taraflar arasındaki anlaşmaya istinaden, idarece, nakdi olarak veya idarenin kamu hizmetine tahsis edilmemiş taşınmazlarından verilerek ya da imar hakkının başka alana aktarılmasıyla ödenebilecek.
Uygulama alanındaki taşınmazlar ve uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine konut veya iş yeri verilmesinden sonra arta kalan konut veya iş yerleri, bu bölgedeki kiracılara satılabilecek. Bu şekilde talepte bulunan kiracıların sayısının fazla olması durumunda kura çekilecek.
Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunlukla alacağı karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa paylarının rayiç değeri tespit edilecek. Bakanlıkça uygun görülmesi halinde arsa payları satın alınanlarla konut veya iş yeri sözleşmesi yapılabilecek. İdareyle anlaşma yapan taşınmaz malikleri, belirlenecek takvime göre 15 gün içinde, varsa su, elektrik, telefon ve doğalgaz gibi hizmet ve emlak vergisi gibi vergi borçlarını ödeyip yapıyı boş olarak idareye teslim edecek.
Habertürk