6 şubatta Kartal’da durduğu yerde çöken ve 21 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olaydan sonra insanların yaşadıkları konutların bulunduğu binaların sağlamlığına karşı hassasiyetleri arttı. Belediyeye başvurarak binaları için denetim yapılmasını isteyen vatandaşların sayısında ciddi artışlar görülüyor. Belediye ekipleri tarafından riskli bulunan binalar mühürlenerek boşaltılıyor. İnsanlar; genelde deprem beklentisiyle öne çıkan kentsel dönüşüm sürecinin aslında bir felaket yaşamadan da ne kadar önemli olduğunu gördü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaşanan felaket sonrası hastanede yaralı vatandaşlarımızı ziyareti sırasında yaptığı “Vatandaşlarımızın sağlıksız binalarda yaşamaya devam etmesine göz yumamayız” açıklamasından ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum; riskli binaların yıkılması gerekiyorsa yıkılacağını belirtti.
Kartal’da yaşanan acı olayla birlikte dönüşüm yeniden öne çıkarak yeni yol haritası ile birlikte gündeme geldi. Her belediye kendi il ve ilçesi için kentsel dönüşüm strateji belgesi de hazırlamaya başlıyor. Hedef, tüm ülke genelinde her sene 300 bin konutu dönüştürerek 20 yılda kentsel dönüşümü tamamlamak.