18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetKentsel dönüşümde "bizim mahalle" dönemi

Kentsel dönüşümde “bizim mahalle” dönemi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde “Bizim Mahalle” adını verdikleri bir konsept geliştirdiklerini ve buna göre yüksek katlı yapılara izin vermeyeceklerini belirtti.

Birlik Vakfı Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Şehir, Medeniyet ve Kentsel Dönüşüm” konulu konferansa katılan Özhaseki, köyden kente göç ve bu çerçevede Türkiye’deki yapılaşma konusunda açıklamalarda bulundu.

Bir taraftan kimliksiz ve bir taraftan da sağlıksız şehirlerin oluştuğunu anlatan Özhaseki, imar suçunun müşterek işlenen bir suç olduğunu aktardı.

“İstanbul için rezerv alanlar belirledik”

Özhaseki, kentsel dönüşüme de değinerek, “Yılda 500 bin konutun dönüştürülmesi gerekiyor. “Bizim Mahalle” adını verdikleri bir konsept geliştirdik. İstanbul için rezerv alanlar belirledik. Düşündüğümüz zemin artı 3, 4, 5 en fazla 6 kat gibi, daha yüksek yok. Selçuklu’daki külliye mantığıyla, onun gibi merkezlerin olduğu, sokakların oraya açıldığı, konu komşunun birbiriyle iletişim halinde olabileceği…” dedi.

Bakan Mehmet Özhaseki, böyle bir mahalle inşası için projeleri hazırladıklarını dile getirerek, “İleride şöyle bir yasa da gelecek. Eğer kooperatif kuracaklar, ‘Sizdeki bu mahalle kültürünü yaşatacak şekilde kooperatif kuracağız’ derlerse, hazine arsalarını, iz bedel üzerinden vermeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Dönüşüm 250 sektörü canlandırıyor”

Dönüşüm çerçevesindeki projeleri hayata geçirirken 250 sektörün canlandırılabileceğini ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:

“Bunların hepsi Türkiye’de güçlü, yerli, milli firmalar. Bunları destekleyerek senede 500 bin konutun inşa edilmesi demek, sadece parasal anlamda 150, 200 milyar liranın piyasada dönmesi demek. Bunun ekonomisi kolay değil ama A, B ve C planları hazırladık. Sosyal tesislerimizi satılığa çıkardık. Satacağım, planlamasını yapıyorum. Onları kentsel dönüşüme bütçe olarak koyacağız. Oradaki bütçe oluşturduğumuz işi de belediyelere sıfır faizle kredi olarak vereceğiz. Üç sene boyunca belediye iş yaparken pompalayacağız parayı, sonra geriye doğru 4, 5 sene içerisinde bu paramızı geri alacağız. Bu işi Maliye’den bir bütçe ayırmadan yapabilme imkanımız var. Bunun formülleri de var.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI