Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 16 bin konutun temelini atacaklarını ve 18 bin 750 konut için de dönüşüm çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.
Bolu Abant Tabiat Parkı’ndaki bir otelde düzenlenen “İmar Kanunu Kapsamında İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm” toplantısına katılan Kurum, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında 17 bin konutu tamamlayacaklarını belirti.
Bakan Kurum, “16 bin konutun temelini atacağız ve 18 bin 750 konut için de dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Diğer taraftan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması işi var. Bu da süreç için hem atıl diyeceğimiz, artık yıllardır konuştuğumuz lojmanların da satımını ilk etapta 5 bin, toplamda 50 bin olmak üzere lojmanların da satışını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz.” açıklamasını yaptı.
Kamu kurumlarına arazilere öncelik
Kamu kurumlarına tahsis edilen arazilerin değerlendirilmesi konusunun da öncelikli planları içinde olduğunu ifade eden Bakan Kurum, bunun da sürecini hemen hemen her ilde başlattıklarını, TOKİ’ye yaklaşık 3 milyon metrekareye yakın arazi devri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Kurum, 40 bin konut ve işyeri hizmet binasının tamamlanması çalışmalarına değinerek, “Diğer taraftan şehit aileleriyle harp vazife malulleri, dul, emekli ve yetimler için yine TOKİ projeleri devam ediyor. Bu süreçte de yine projelerimiz devam edecek. Bizim olmazsa olmaz projelerimiz bir kere yapılacak ama gereksiz görülecek işler varsa bunları da durdurmasını bileceğiz. Belediye başkanlarımızın da bu noktada işlerini gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Yine dar gelirli vatandaşlarımız için 15 bin 500 konutun satışı ve planını yaklaşık 15 bin 500 konutun da ihale sürecini yürütüyor olacağız.” diye konuştu.
“Sanayiler için önemli çalışmalarımız var”
Bakan Kurum, planlı sanayi yatırım alanlarını yapacaklarını ifade etti. Kurum konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “6 ilde sanayiyle ilgili dönüşüm projelerimiz olacak. Hem İlbank bunu birkaç yerde başlatıyor. TOKİ de zaten sahada ve fiilen projeleri var. Bu da şehirlerdeki sanayilerimiz için önemli bir çalışma olacak.”
Bakan Kurum, 13 milyon kayıt altına alınmamış yapı bulunduğunu söyledi. Kurum, bunların kayıt altına alınması noktasında süreci devam ettirdiklerini, sahada gördükleri aksaklıkları, yanlış uygulamaları tespit edip gereken tedbirleri de alacaklarını ifade etti.