27 Kasım 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşümde ev sahibinin hakları...

Kentsel dönüşümde ev sahibinin hakları…

Son yıllarda adı sık sık geçmeye başlayan kentsel dönüşüm, ev sahiplerini güvenlik açısından mutlu edecek bir atılım olsa da, aynı zamanda eve ne olacağı konusunda birtakım endişeler de yaratabilir. Bu durumda kentsel dönüşümden evinin ne kadar etkileneceği ve kentsel dönüşümde ev sahibinin hakları konusunda ev sahibinin bilgili olması gerekir.

2012 yılında yürürlüğe giren kanun ile başlayan kentsel dönüşüm projelerinin amacı, riskli olan taşınmazların yıkılarak yerine sağlam yapıların kurulması üzerinedir. Dolayısıyla bir yıkım işlemi söz konusu olduğu için, ev sahibinin bu süreçte ve sonrasında herhangi bir kayıp yaşayıp yaşamayacağı en çok merak edilen konudur.

Peki, kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları nelerdir? İşte bu konuda bilinmesi gereken detaylar…

Ev sahibi kentsel dönüşüm için başvuru yapabilir mi?

Her ev sahibi bulunduğu evin kentsel proje kapsamına girip girmediğini öğrenebilir. Buna göre sahibi olduğu yapının risk durumunu öğrenmek için lisanslı kurum ya da kuruluşlara başvuruda bulunabilir ve risk durumunu ölçtürebilir. Eğer taşınmaz, risk grubunda yer alıyorsa bu durumda evin kentsel dönüşüm kapsamına alınıp yıkılması gerekir.

Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları nelerdir, nasıl hareket etmelidirler?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım işlemi gerçekleşen evler için bir müteahhit firmasıyla anlaşılır ve eğer uygunsa yeni bir ev inşa edilir. Evi riskli grup içerisinde yer alan ev sahiplerine ise devlet tarafından birtakım seçenekler sunulur. Buna göre inşaatı devam eden proje içinde ev sahibine daire verilmesi, hazır projeler içerisinde daire verilmesi ya da daire yerine para teklifi yapılması gibi hususlar, kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları arasında yer alır.

Yani ev sahibi daireyi kabul etmeyip, dairenin karşılığına denk düşen parayı da isteyebilir.

Ev sahibi, haklarından ne şekilde yararlanabilir?

Kentsel dönüşüm projelerinde devletin sunduğu haklardan ev sahibinin yanı sıra, kiracı da yararlanabilir. Aynı zamanda ev sahibi kira yardımından da yararlanma hakkına sahiptir.

Ev yıkımına başlanmadan önce ev sahibi, birkaç gün öncesinden mutlaka haberdar edilir ve bu süre içerisinde kendisinden evi boşaltması istenir. Aksi durumda ev sahibi şikayetçi olma hakkına sahiptir.

Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılan ev sahipleri için devlet bankaları da kredi kolaylığı tanır. Buna göre ev sahibi dilerse bankadan 125.000 ile 625.000 arasında kredi çekebilir ve bu kredilerin faiz oranı da normale oranla daha düşük olur.
Ev sahipleri dilerse anlaştıkları bir müteahhit ile ya da kendi imkanları doğrultusunda ev yapma hakkına sahiptir. Ayrıca ev yapacak imkanı olmayan ev sahiplerine dilerlerse mülkün değerinde para ödemesi yapılabilir ya da TOKİ eliyle yapılmış konutlardan verilebilir.

Kaynak: Milliyetemlak.com

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI