23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel dönüşümde mağdur olmamak için uyarılar

Kentsel dönüşümde mağdur olmamak için uyarılar

Avukat Ceyda Huri Hergül, son kentsel dönüşüm yasasıyla yapılan değişikliklere dikkat çekerek, yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulund

Avukat Ceyda Huri Hergül, son kentsel dönüşüm yasasıyla yapılan değişikliklere dikkat çekerek, yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulundu.

Hergül, kentsel dönüşümle ilgili son çıkan yasanan önemli değişiklikler getirdiğini ve vatandaşların mağdur olmaması için bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile binanın yıkılıp yeniden yapılabilmesi için sadece bir malikin talebinin yeterli olduğunu anlatan Hergül, “Bu taleple işlem başladıktan sonra artık durumun geri dönüşü olmayacaktır. Riskli raporu sonrası karot alımı yapılır ve rapor ilgili belediyeye bildirilir. Ardından belediyeler ilgili raporu, tapu sicil müdürlüklerine göndererek tapu kaydınıza riskli raporunu işlettirir. Bu noktada 15 günlük itiraz süreçleriniz başlar. Kayıtlar üzerinden binanızın riskli durumu tekrar kontrol edilir ve ikinci bir rapor düzenlenir. Artık bu rapor kesindir.” dedi.

“Anlaşma sağlanırken tüm şartlara dikkat edilmeli”

Binayla ilgili arsa payı üzerinden anlaşmalar yapıldığını aktaran Hergül, şöyle devam etti:

“Her arsa payı sahibi, belirli oranda arsa payını müteahhit firmaya devretmektedir. Anlaşma sağlanırken yüzdelere, kira alacağınıza, inşaat başlama ve daire teslim sürelerine, cezai şartlara ve özellikle teminatlarla teknik şartnameye dikkat edilmelidir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzaladıktan sonra tarafların birlikte belirlediği süreler içerisinde binanın tahliyesi gerekmektedir. Şayet dairenizde kiracınız bulunuyorsa ilgili bildirimleri kendisine yapmanız yasal bir zorunluluktur. Riskli yapı raporu alındıktan sonra yıkım için tüm maliklere ilki 60 ikincisi 30 olmak üzere toplamda 90 gün süre verilir. Bu sürelerin sonunda belediyeler, binanızın su, elektrik ve doğalgaz hizmetlerini kestirmek adına ilgili birimlere yazılar gönderir. Bu şekilde herhangi bir ihtara gerek kalmadan binanız yaşam için elverişsiz hale getirilir.”

Hergül, tüm maliklerin anlaşamaması durumunda, gerekli olan çoğunluğun sağlanıp, karar alınması gerektiğini dile getirdi.

“Karara katılmayanlara ihtarname…”

Toplantıda SPK lisanslı bir değerleme kuruluşundan, bina hakkında değerleme raporu alınması gerektiğini kaydeden Hergül, oy birliğiyle anlaşma sağlanamadığından arsa payı çoğunluğunun 2/3’ü ile karar alındığını anlattı.

Hergül, karara katılmayan veya toplantıya gelmeyen 1/3 azınlığa 15 günlük uyarı ihtarnamesi gönderileceğini vurgulayarak, “Bu şekilde karara katılmak isterlerse Noter Muvafakatnamesi imzalaması gerektiğinin ihtaratı yapılır. İlgili hukuki süreç tamamlandıktan sonra karara katılmayan 1/3 arsa payı sahiplerinin payları açık arttırma usulü ile satılır. Açık arttırmaya sadece o taşınmazda bulunan arsa sahipleri katılabilecektir. İlgili taşınmazda bulunan arsa sahipleri açık arttırmaya katılmazsa ilgili arsa payı hazineye satılır. 6306 Sayılı yasa ile birlikte riskli yapılara kira yardımı yapılmaktadır. 2018 yılı ile birlikte, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kira yardımı 960 lira, kiracılara bir kez olmak şartıyla bin 920 lira, sınırlı ayni hak sahibine ise yine bir kez olmak üzere 4 bin 800 lira verilecektir.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

Tinmel Camii nerede?

Çay Parkı nerede?

Gonaitei Bahçesi nerede?

Machu Picchu nerede?

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI