27 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaManşetKentsel dönüşüme girecek evler yıkım başlayana kadar kiralanıyor!

Kentsel dönüşüme girecek evler yıkım başlayana kadar kiralanıyor!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, kentsel dönüşümün uzlaşma süreçleri ve artan maliyetler nedeniyle uzun zaman aldığını, ev sahiplerinin bu dönemde evlerini kiraya vermek istediklerini söyledi.

Özelmacıklı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Dönüşüm fikri ortaya atılsa da kimi zaman 2-3 yıl hatta daha fazla bekleme süresi var. Ev sahibi bu dönemde kira gelirinin kesilmesini istemiyor. Bir de yaşanan son deprem sonrasında eski binada yaşayanlardan imkanı olanlar yeni konuta geçti. Eski evlerini satmayanlar da dönüşüm sürecine girdi ve bu dönem uzun süreceği için kiracı aramaya başladı. Kiralayan tarafına bakarsak, eğer evin dönüşüme gireceği belli ise yeni evli bir çift ya da uzun vadeli ev arayan aileler seçmiyor. Ama şehre yeni atanan memurlar, şehir dışından ve yurtdışından gelen öğrenciler ya da evinden aniden tahliye edilenler bu tip konutlara olumlu bakıyor. Tabi bu evlerin seçilmesinde kira bedelindeki avantaj da önemli bir faktör. Evet onlar da güvenli bir ev olmadığını biliyor ama çok fazla seçeneği olmadığı için tercih ediyor.”

Dönüşüme girecek kiralık ilanı bulunan gayrimenkul danışmanı Musa Sarıer ev sahibi ve kiracı açısından konuyu şöyle değerlendirdi:

“Kentsel dönüşüm süreci artan inşaat maliyetleri nedeniyle uzadı. Geçmişte aralarında uzlaşan vatandaşlar 6 ay içinde bir müteahhitle anlaşıyordu, şimdi 1-2 yılı buluyor. Ev sahibi bu süreçte evi boş dursun istemiyor, kira gelirinden vazgeçmiyor. Kiralık ev arayanlar da fiyat avantajı nedeniyle eski de olsa bu evleri seçiyor. Mesela dönüşümün konuşulmadığı noktada 22-23 bin lira olan kira, dönüşüm beklentisi olan yerde 15-16 bin liraya düşebiliyor.”

Kentsel dönüşüm beklentisiyle kiraya verilen evlerde henüz bir riskli yapı kararı yok. Bina sakinleri çoğunlukla özel mühendislik firmalarına ya da belediye ekiplerine ön inceleme yaptırıyor. Ancak ne zaman Bakanlık lisanslı bir kuruma risk tespiti yaptırılırsa o zaman resmi süreç başlıyor. Yapılan tespitte bina riskli çıkarsa, kiracı yeni taşınsa dahi evi boşaltmak zorunda kalıyor. Bu gibi durumlarda ev sahibi ve kiracılara tahliye için en çok 90 gün süre veriliyor ve bina yıkılıyor. Yasalara göre; yeni ev yapıldıktan sonra ev sahibi kendi oturmayacaksa, o evde kiracı olma hakkı önce eski kiracıya ait. Ancak bu kural çoğunlukla uygulanmıyor.

(Kaynak: Hürriyet)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI