Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, bakanlık olarak kentsel dönüşümün hızlanması için yasa tasarısı hazırlayıp, Başbakanlığa sunduklarını açıkladı.
Ceylan, “Kentsel Strateji Doğrultusunda Akıllı Şehirler ve Binalar” temasıyla İstanbul’da düzenlenen “5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi”ne katıldı.
Kentsel dönüşüm konusundaki sorunları ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan Ceylan, hedeflere daha hızlı bir şekilde ulaşmak istediklerini aktardı.
“Yapıların üçte biri risk altında”
Ceylan, Türkiye’nin büyük kısmının deprem riski altında olduğunu dile getirerek, “5 yıllık bir süreç içinde yaklaşık 1 milyon 200 bin konutu dönüştürebilmişiz. Ülkemizde 22 milyon civarında tahmin ettiğimiz bağımsız birim sayısının üçte biri riskli yapı niteliği taşıyor. Yaklaşık 7 milyon 500 bin konutun ülkemizde riskli yapı olduğunu tahmin etmekteyiz. 5-6 yıllık süreçte 1 milyon civarındaki konutun dönüşümü sağlayabilmişiz.” dedi.
Bunun yeterli olmadığını, daha çok yapının dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Ceylan, “Marmara Bölgesi’nde büyük depremlerin yaklaşmakta olduğunu bilim adamları ifade ediyor. Buna seyirci kalamayız.” diye konuştu.
“Kentsel dönüşümü hızlandıracak yasa Meclis’te”
Mehmet Ceylan, kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğinin altını çizerek, “Vatandaşların depreme ve afetlere dayanıklı konutlara kavuşmasını sağlamak en öncelikli amacımız. Bakanlık olarak kentsel dönüşümün hızlanması adına bir yasa tasarısı hazırlayıp Başbakanlığa sunduk. Hedefimiz riskli gördüğümüz 7 milyon 500 bin adet konutun, her yıl en az 500 binini dönüştürmek. Bu 500 bin adet dönüşümü yapmak kolay değil, bunun önemli bir bölümünü de İstanbul ve çevresinde gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz.” şeklinde konuştu.
“Torba yasada bazı yenilikler var”
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da “Sektörel STK’lar açısından Kentsel Dönüşümün Geleceği” oturumunda, kentsel dönüşüm kapsamında torba kanuna koyulacak birtakım hazırlıklar olduğunu belirtti.
Kentsel dönüşümünde bugüne kadar bir takım sorunları yaşandığının altını çizen Durbakayım, “Hak sahipleri ile müteahhitler olarak karşı karşıya kaldık. Yasadan yararlanarak satışa gittiğimizde, satış olmadan da imzalar alındı çoğu kere. Hak sahipleri, bunu kendilerine atılmış bir gol olarak düşünüp bir kenara not ettiler. Burada devlet mekanizması arada olursa biz devlete karşı sorumlu olup görevimizi o şekilde alırsak, hak sahipleri de hakkını alırsa çok daha iyi olacak.” değerlendirmesini yaptı.
“Faizler konusunda sıkıntı var”
Durbakayım, faizler konusunda sıkıntılar bulunduğuna dikkati çekerek, “Vergi ve harçlarda eğer devletin kaybı olmadan, total geliri aynı olmak suretiyle daha da yayılan bir sistem olursa hem kayıt dışılık azalır hem de bizlere karşı adaletsiz olan bu sistem ortadan kalkar. Çünkü vergi vermeyen, az gösteren daha fazla kar ediyor. Bizim gibi sistem içinde olanların kar marjı kalmadı. Biz mevcudu muhafaza etme çabası içindeyiz.” ifadelerini kullandı.