17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetKentsel dönüşümün sosyal etkileri gözardı ediliyor..

Kentsel dönüşümün sosyal etkileri gözardı ediliyor..

Gayrimenkul İçin Strateji Platformu'nun (GİSP) ocak ayındaki tartışma konusu kentsel dönüşümün sosyal boyutları oldu.

Her ay sektörü ilgilendiren farklı konuları gündeme getirerek her seferinde farklı deneyimli isimlerin görüşlerini paylaştığı Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun bu ayki tartışma konusu; alelacele plansız şekilde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının kentlerin ve bölgenin sosyal ve kültürel yapısında meydana getirdiği yıkıcı değişiklikler oldu.

Ocak ayı toplantısının konukları olan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşenur Ökten, İlke Planlama’dan Özcan Biçer, Kentsel Yenileme Merkezi’nden Onur Soytürk ve Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın; master plan olmadan, parsel bazlı yapılan kentsel dönüşüm ve inşaat çalışmalarının, bölgelerin kültürel ve sosyal kimliğinde meydana getirdiği değişiklikler ve bu değişikliklerin mülk sahipleri ve kiracılar üzerindeki etkileri üzerinde interaktif sunumlar gerçekleştirdiler. Konuşmacılar özetle şunları söylediler:

Ayşenur Ökten

YTÜ’de görevli Prof. Dr. Ayşenur Ökten kentsel dönüşümün planlanması sürecinde değişimin yaşanacağı bölgede yaşayan insanlarla görüşerek fikirlerinin alınmamasından ve bu şekilde onların sürece katkı sağlayamamaları nedeniyle hem kamuya hem de dönüşümü yapan özel firmaya karşı tepkiler oluştuğunu söyledi.

Özcan Biçer

Bölge halkının katılımının sağlanamadığı durumlarda kentsel dönüşüm çalışmalarının fiyaskoyla sonuçlandığını ifade eden Özcan Biçer bu duruma Sulukule kentsel dönüşüm çalışmasını göstererek bürokratların da ortaya çıkan sonuçları sahiplenmemesinin oradaki süreci bu duruma getirdiğini söyledi.

Onur Soytürk

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının bir başka büyük sorunu da kanun ve yönetmeliklerde bulunan gri ifadeler olduğunu söyleyen Onur Soytürk; bölgeye ve firmaya göre değişen uygulamaların, nüfus ve trafikte artan yoğunluğun, yetersiz alt yapı ve yeşil alanların bölgede sorunlar yarattığını aktararak şu an en riskli alanların değil en değerli alanların dönüştüğünü oysa ki kentsel dönüşümde önceliğin riskli alanlara verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bahar Yalçın

Getirilen kanun ve yönetmeliklerle yerel belediyelerin kentsel dönüşümde fazla söz hakkı kalmadığını açıklayan Bahar Yalçın “Düzensiz, açgözlü bir şekilde devam eden çalışmalar, bölgede yaşayan insanları bezdirmiş vaziyette, parsel bazlı dönüşüm sebebi ile projeler eş zamanlı olarak başlayamıyor, ayrıca insanlar kesilen ağaçlar ve getirilen ekstra yoğunluktan rahatsız oluyor.” dedi.

Hakan Gümüş

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Gayrimenkul İçin Strateji Platformu Başkanı Hakan Gümüş “Kentsel dönüşüm çalışmalarının düzene girebilmesi için, kamunun düzenleyici olarak hak sahipleri ve müteahhit arasına girmesi gerekiyor” diyerek “Master plan çerçevesinde bölge ve ada bazlı dönüşümü hayata geçirebilmemiz lazım. Kendimize de haksızlık etmeyelim, 50 yıllık heybetli bir problemi birkaç senede çözmeye çalışıyoruz. Bakanlığın yoğun çalışmaları sonucunda kentsel dönüşüm süreci sosyal açıdan da düzene girecektir” sözleriyle toplantıyı tamamladı.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI