26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaSektörden HaberlerKentsel Vizyon Platformu '39Kent1İstanbul' projesini başlattı

Kentsel Vizyon Platformu ’39Kent1İstanbul’ projesini başlattı

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucu Ortağı, Şehir Plancısı A. Faruk Göksu tarafından 17 Ağustos 2013 tarihinde kurulan ‘Kentsel Vizyon Platformu’, kuruluşunun 2’nci yılında ve büyük Marmara depreminin 15’inci yılında yeni bir çağrı ile ‘39Kent1İstanbul Programı’nı başlatıyor.Düzenledikleri basın toplantısında 39Kent1İstanbul Programı’nın detaylarını kamuoyu ile paylaştılar.

‘39Kent1İstanbul’ programının temel amacı, kentlerin gelişim ve dönüşüm stratejilerini belirleyecek  ‘Mekânsal Strateji Planı’  hazırlamanın yanı sıra; yapı ve yaşam kalitesi riskini en aza indirecek  ‘Dayanıklı Kentler’ yaklaşımını tartışmaya açmak olacak.

‘39Kent1İstanbul’ programı, her biri Anadolu ve Avrupa kentlerinin birçoğundan daha büyük İstanbul ilçelerinin mekânsal strateji planlarını hazırlayarak, yeni dönüşüm sürecinde farklılıklar ortaya koyarak, yeni planlama yaklaşımı ve kent modellerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak.

Artık imar planlaması değil, şehir planlaması yapılmalı

Platformun kurucuları Erden Timur ve A.Faruk Göksu, klasik imar planı anlayışı ile kentlerin birbirine benzediğini, kentlerin kimlik ve karakterlerini kaybettiğini belirterek, yeni dönüşüm sürecinde şehir planlaması yaklaşımı ile kentlerin mekânsal strateji planları ile tasarım rehberlerinin hazırlanması gerektiğini söylediler.

Program kapsamında en az bir plancı ve bir mimar olmak üzere oluşturulan çalışma grupları, 3 aylık süre içinde Stüdyo 33 uzmanlarının vereceği eğitimler ve belirlenen içerik çerçevesinde çalışmalarını belediye yöneticileri ile ortak sürdürecek.

‘Mekânsal Strateji Planı’ ve ’Eylem Planları’

14 Haziran 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliğinin, kent yönetimlerinin mekânsal strateji ve eylem planlarının hazırlanmasını zorunlu kıldığını vurgulayan platform kurucuları, bu gerekçe ile başlattıkları programın omurgasını stratejik ve taktik çerçevenin oluşturduğunu belirttiler.

İstanbul ilçeleri için yapılacak bu çalışmalar,  tüm kentler için örnek teşkil edecek ve ulusal mekânsal strateji planı hazırlama sürecine katkı sağlayacak.

Plan B; Stratejik Mastır Plan ve Tasarım Rehberleri

Platform kurucuları, bu çalışmanın hemen ardından bir adım daha atarak bazı kentlerin B Planı özelliğini taşıyacak stratejik Mastır Planlarını hazırlayarak, 3 boyutlu gösterimlerle strateji ve mekan ilişkisini kurgulamayı amaçladıklarını söylediler.

Tasarım Rehberleri ile uyumlu bina, yaşayan sokak ve ‘Bizim Mahalle’ ölçeğinde belediyeleri, yatırımcıları ve tasarımcıları yönlendirecek tasarım ilkeleri ve kodları ortaya konulacak.

‘81Kent81Vizyon’ bölge toplantıları başlıyor

Platform kurucuları,81Kent81Vizyon’ programı çerçevesinde üretilen ‘Vizyon Planları’nın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilikler, Belediye başkanları, Sanayi ve Ticaret Odaları ile bölge kalkınma ajanslarına ve üniversitelere gönderildiği, Eylül ayında ise ‘7Bölge7Kent Çalıştayları’nda planların geniş katılımcı ortamlarda tartışmaya açılacağını belirttiler.

Kapıdan kovsalar bacadan gireceğiz

Toplantıda konuşan Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur "Kapıdan kovsalar bacadan gireceğiz." dedi .Erden Timur konuşmasına şöyle devam etti.

“81 kent  81 vizyon projesinde kentlerin vizyon planlarını tamamladık.Kamuoyundan ve şehirlerin idarecileri Vali ve belediye başkanlarından da yoğun ilgi var.Kentsel vizyon projesini yapmamızın sebebi kamu oyu bu bilince kavuşması ve bundan sonra  yöneticiler bu konuyu ana gündemlerinde yer versinler.Biz şehir planı değil imar planı yapıyoruz ve sonuçta bu kentlerle baş başa kalıyoruz.Kentsel dönüşümün şu an için algısındaki en önemli şey deprem ve insan hayatı.Biz vizyon planlarının ardından stratejik ve master planları devreye sokmak istiyoruz.Bir şekilde bununla devlet ilgilense de ilgilenmese de biz kapıdan kovsalar bacadan gireceğiz.Bunu yapan bugüne kadar böyle bir çalışma olmadığı içinde bir şekilde bu çalışmanın devreye gireceğini düşünüyoruz.Bizim vatandaş beklentisi dışında hiçbir bir beklentimiz yok.Bu yüzden de yılmadan bu idealin peşinde olacağız.

BASIN TOPLANTISINI İZLEMEK İÇİN RESME TIKLAYINIZ

İstanbul kocaman kentler topluluğu.İstanbul bu anlamda kanayan yara biz de bu anlamda bir çalışma başlattık”dedi

Kentsel Strateji Kurucu Ortağı, Şehir Plancısı A. Faruk Göksu” Doğanın vermiş olduğu mesaj tek kelime ile kentleri dayanıklı hale getirmemiz”dedi.Göksu konuşmasında

“Önümüzdeki Pazar günü  17 ağustos1999 büyük Marmara  depremin 15. Yıl dönümü.Doğa bir mesaj verdi.Benimle uğraşmayın uğraşırsanız sonuz iyi olmaz .15 yıl sürece baktığımızda bu mesajı doğru aldığımızı söyleyemeyiz.15 yıldır TV ‘de yer bilimcileri konuştu.Deprem kaç şiddetinde olacak,nasıl olacak ,nereleri yıkacak.Hep konuştuk ama eyleme yönelik bir şey yapmadık.Kentsel Vizyon Platformu kurmamızdaki  işte bizim esas  amacımız kentleri yeniden kurgulayalım .Doğanın vermiş olduğu mesaj tek kelime ile kentleri dayanıklı hale getirmemiz.  Bizim artık dayanıklı kentler kavramı çerçevesinde ki bu dayanıklı kentlerin içerisinde kalkınma var ,ekonomi var mekanı geliştirme var ve toplumu geliştirme var.Bu çerçevede ilk programımız 81 kent 81 vizyon  yukarıdan bakmaktı.Şimdi bu ortaya koyduğumuz  stratejilerin söylemleri nasıl eyleme geçeceğinde ara ölçek,yani mekana nasıl yansıyacak.Bunun çalışmasını yapıyoruz.

Bundan bir ay önce Mekansal  gelişim streteji planı hazırlanması için  bir yönetmelik hazırlandı.Yanıi ulusal Mekansal  gelişim streteji planı hazırlanması sürecine girildi.Bizim de amacımız bu çalışmaya öncü olmak deneyimimizi aktarmak.Kentsel dönüşüm platformu olarak çok farklı bakış açımız var deneyimimiz var.Gençlerle birlikte çalışıyoruz.Her programımıza 80,100 kişi çalışıyor.Gençlere sözler veriyoruz onları isdihtam ediyoruz.Kentlerimizin yeniden kurgulanmasında misyon edindik bu çerçevede çalışıyoruz.”dedi

Kentsel Vizyon Platformu koordinatörleri, şehir plancıları Sıla Akalp ve Gökçe Aksoylar ise, ‘39Kent1İstanbul’ programının 3 aşamada tamamlanacağını belirterek,  1.Anlama (Bilimsel ve sezgisel araştırmalar), 2.Planlama (Strateji ve taktik ile gelişen kentler), 3.Tasarlama (Strateji ile geliştirilen tasarımlar) hakkında detaylı bilgi verdiler.

Faruk Göksu”Bu çalışma üç ay sürecek.Her bölge için bir mimar ve şehir planlamacısı olacak .Her bölge için planlar çıkarılacak.Biz bunda başarılı olursak Anadolu kentlerine başlayacağız.Yeni bir planlama yaklaşımı sunuyoruz.İmar planı değil şehir planlaması diyoruz.Bu konuda çağrımız devam ediyor destek bekliyoruz.

Belediye başkanları ve gençleri bu çalışmaya katılmaya davet ediyoruz

7 bölgede 7 kentle bölge toplantılarına başlayacağız. Ocak ve Şubat gibi İstanbul kentsel vizyon toplantısı düzenleyeceğiz.39 başkana mektupla bu yapmış olduğumuz çalışmayı anlatıp randevu isteyeceğiz.Bu yapmış olduğumuz çalışmaların sonuca ulaşması için Belediye başkanları ve gençlere çağrı yapıyoruz.Gelin bu çalışmaya katılın.

İstanbul’da 4 milyon konut var .Bunun  %25’i riskli.Yani bir milyon konutun acil yenilenmesi lazım.Deprem gelmese bile bunları dönüştürmek zorundayız.100 milyon metrekare.Bütün bunların dönüşümü hem piyasaya bağlı hem de kamunun yeni bir  ulusal konut geliştirme programna bağlı.Bu  dönüşüm sadece  piyasa koşıllarında olamaz farklı yaklaşımları ve yöntemleri de devreye sokmak.İkinci mesajım da İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan miktarı bir metrekare.Şimdi herkes bu oranı nasıl arttırabilir diye çalışmalı.

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI