25 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerKıbrıs ucuz ev cenneti

Kıbrıs ucuz ev cenneti

Geçtiğimiz aylarda adaya giden yayın danışmanımız Mehmet Canıtatlı'nın, eskiye göre artan inşaat faaliyetlerinin yatırımcıların iştahını fazlasıyla kabarttığını gözlemleyerek, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti dışındaki alıcılar başta olmak üzere Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa'dan konut almanın yol haritasını uzmanlar eşliğinde bu şekilde sizlerle paylaşıyor;

*KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti dışındaki alıcılar İçişleri Bakanlığı'na konut alım izni için başvurmaları gerekiyor. Yabancılar için izin alma süreci 12-15 ay, avukatlık ücretleri ise bin ya da bin 500 euro arasında değişiyor. Türk veya başka bir ülke vatandaşı olarak Kıbrıs'ta gayrimenkul alacaksanız, hukuki süreci bir avukatla yürütmeniz daha sağlıklı. Anlaşmadan itibaren, iki tarafın da sözleşmede yazan hükümlere uyması gerekiyor.

*Turizm ve eğitim ülkesi olan KKTC’de yeni açılan otel, üniversite ve hastaneler konuta olan ihtiyacın artmasında rol oynuyor. Alım değerlerinin düşük kira değerlerinin yüksek olduğu ülkede, düşük bütçeli yatırımcıların iyi bir kira geliri elde etmesi mümkün oluyor. Bunun yanısıra özellikle arsa ve arazi yatırımları ile uzun vadede iyi bir getiri sağlanabiliyor. Konut fiyatlarının Türkiye’ye göre çok daha ulaşılabilir olması KKTC’ye olan ilgide rol oynuyor. 

*Özellikle Girne odaklı yatırımların kazanca dönüşme fırsatına dikkat çeken ERA Gayrimenkul KKTC Temsilcisi Hüseyin Sadeghi, Türkiye’nin yakın olma avantajı, Türkler için vize şartının bulunmaması, ayni dil ve para biriminin kullanılması konuta olan ilgide önemli faktörler. Son zamanlarda yatırım yapma ve yerleşme için KKTC'ye gelen birçok Türk yatırımcılar oldu. Sadeghi, şehirlerin amortisman süresi konusunda da şu bilgileri verdi;

Girne: 8-12 yıl, Lefkoşa            : 8-10 yıl, Mağusa: 8-10 yıl

SATILIK   KONUT       

Şehir               Sterlin                             TL

Girne              700.000                          3.000 – 4.500

Lefkoşa           500.000 – 600.000         2.000 – 2.250

Mağusa           450.000 – 500.000         1.800 – 2.000

KİRALIK  KONUT                

Şehir               STG                               TL

Girne               250 – 600                       1.000 – 2.500

Lefkoşa           400 – 450                      1.500 – 2.000

Mağusa          350 – 400                        1.500 – 1.800

MAĞDUR OLMAMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

Avukat İsmet Yurteri ise tüketicileri ucuz maliyetiyle cezbeden ancak inşaatı tamamlanmış yapılardan kaynaklı madduriyetlere dikkat çekerek şu uyarılarda bulunuyor;
 
*Tamamlanmış ve teslime hazır olarak satılan konutun mevzuata uygun olarak yapıldığını gösteren Yapı Kullanma İzin Belgesi olan İskânının olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. İskânı olmayan yapılarda elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların ortak kullanılacağı riski ile birlikte gayrimenkulün değerinin daha düşük olacağı ve nihayetinde onaylanan projeye aykırılık durumunda yıkımla karşı karşıya kalacağı göz önüne alınmalıdır.
 

*Yetkili kamu kurum ve kuruluşlarınca onaylanan mimarî proje ile yapı kullanma izin belgesi, yerleşimleri gösteren vaziyet planı ve yönetim plânı, tüm paydaşlar tarafından tapu idaresinde istemde bulunması hususlarının tamamlanmasıyla iskânın alınabileceği unutulmamalıdır.

*İskânın alınmasıyla birlikte söz konusu yapının kat mülkiyetine sahip olup olmadığı araştırılmalıdır ve ayrı bağımsız bölüm numaralı tapu senedi düzenlenip verilmesi talep edilmelidir.

*Satın alınmak istenen konut ya da işyerinin satış fiyatına alım-satım tapu harcı, iskan harcı, cins tashih harcı (arsa vasfında olanlar için), KDV vb. gibi nelerin dahil olduğu araştırılmalıdır.

*Satın alınması istenen konutun ya da işyerinin bulunduğu projede otopark, sosyal tesis ve spor alanları gibi ortak alanların ücrete tabi olup olmadığı, ücretli ise m2 üzerinden hesaplanıp hesaplanmadığı sorulmalı ve bunun hakkında bilgi edinilmelidir.

 
*Satın alınması istenen konutun veya işyerinin bulunduğu bölgede kentsel dönüşüm amac_yla riskli alan, rezerv alan ve söz konusu yapıda riskli yapı tespiti yapılıp yapılmadığını araştırılmalıdır. Sahip olacağınız konut ya da işyeri risk tespiti yapılm__ ve y_k_m a_amas_na gelmi_ olabilir. Bu konuya dikkat etmenizde fayda vardır. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI