Yeniboğaziçi Belediyesi KKTC 'de Mağusa sınırından başlayıp 9 km sahil bandında uzanan ,toplam 130 kilometrekare alana sahip. 2002 yılında girdiği yerel seçimlerde Kıbrıs Yeniboğaziçi Belediye Başkanlığını bağımsız aday olarak kazanan Katip Demir, 2006'daki yerel seçimlerde görevine ara verip 2014 yılında % 43 oyla tekrar bağımsız olarak Belediye Başkanı seçilmiş. Halkın sosyalleşebilmesi için ailelerin kaynaştığı parkların yapımına öncelikle önem veren Başkan Demir halk için hizmetlerine devam ediyor.
Kendi ifadesiyle 'Türk tarafında tek olan' 26 dönüm arazi üzerine kurulan Yeniboğaziçi Belediyesi İkinci Selim Park Kompleksini hizmete açan Demir 8 beldede de aynı şekilde parklar yapmayı sürdürüyor. Kullanıma açılan parkın dikkat çeken diğer bir özelliği ise köy pazarı.Şimdilik 6 kadın derneğinin ürettikleri doğal ürünler ve el sanatlarını sergileyip satışını yaptıkları köy pazarında yer alan 27 dükkanda zaman içerisinde daha çok ev hanımının stand açması planlanıyor.
,
Cittaslow köy pazarı
Kasım 2013’de Yaşamın kolay olduğu kentlerin (Cittaslow) temsilcileri İtalya’nın Bologna kenti yakınlarındaki Brisighella kasabasında yapılan görüşmeler neticesinde KKTC’nin Yeniboğaziçi Belediyesi'ne Cittaslow seçtiğini bu çerçevede doğal yaşama yönelik Cittaslow köy pazarı projesini bu parkın içine yaptıklarını ifade eden Katip Demir, bölgenin sorunları ve yeni planları hakkında açıklamalarda bulundu.
2014 yılında tekrar göreve geldiklerinde bu parkı yenileme ihtiyacı duyduklarını ifade eden Demir, 'bu yalnızca bir park değil, halkın sosyalleşebilmesi için bir alan. Türk tarafında aile çay bahçesi olarak bir ilk oldu. Önümüzdeki hafta yeni bir tesis daha açacağız. Yıldırım beldesinde de benzer projenin yapılıyor diğer beldelerde de yeni tesisler yapımına devam edeceğiz” dedi.
Vatandaş, Ürettiğini Cittaslow Köy Pazarında Satacak
Bölgenin göç almayan bir bölge olduğuna dikkat çeken Katip Demir,belediye olarak mali imkanlarının kısıtlı olduğunu söyledi. Anavatan’dan ve TC elçiliğinden zaman zaman projelere destek aldıklarını dile getiren Katip Demir,Bunun yeterli olmadığını”Çalışan bir belediyeye TC elçiliğinin daha fazla kaynak aktarması gerektiğine inanıyorum.Açılışı yapılan cittaslow köy pazarı 'organik ürünleri tüketmek, el işi göz nuru üretimlerin pazarlaması için güzel bir yer oldu' dedi. Cittaslow köy pazarın da 27 dükkan olduğunu ancak bunun 27 dükkan ile sınırlı kalmayacağını ve büyütüleceğini açıklayan Demir, bu köy pazarındaki hedeflerini: 'ekonomik sıkıntıda olan vatandaşların, ürettiklerini burada satmaları' olarak açıkladı.
Yıldırım Parkı
İzmit Belediyesi İle Ortak Lunapark Projesi
İkinci Selim park kompleksi içerisinde İzmit Belediyesi ile ortak hayata geçen lunapark projesinin de olacağını anlatan Demir, çocukların güzel vakit geçirebileceği alanlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Katip Demir hizmetlerin devamı ve yarım kalmaması için Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, 'buradaki halk Türkiye’nin sevgisi ve şefkatine ihtiyaç duyuyor' dedi. Demir, Planlanan lunaparkın maliyetinin 4.5 – 5 milyon TL olduğunu söyledi.
Suyu Olmayan Bölge Var
Bölgedeki su sorununa dikkat çeken Katip Demir, bazı bölgelerde hala su şebekesinin olmadığını söyledi. “Anavatana şükranlarımızı borçluyuz .Denizleri yarıp su getirdi “diyen Demir .Türkiye'den gelen suyu bazı bölgelere hala tankerlerle taşıdıklarını belirtti.Suyun özelleştirilmesi gerektiğini kendisinin de özelleştirmeyi savunduğunu , özelleştirmeyi alan şirketin 665 milyon TL yatırım yapacağını belediyelerde böyle bir yatırım yapma imkanının olmadığını söyledi.Çukurova kalkınma ajansından iki projede 380 bin TL destek aldıklarını ifade etti.
Türkiye’den gelen suyu tonu 2.30’dan belediyelere satılıyor. Demir halka tonu 4 TL + KDV'den sattıklarını buna rağmen kar etmediklerini masraflarının ve kayıp kaçağın çok olduğunu ifade etti .
En küçük arsa 500 metrekare
Bölgenin imara açık bir bölge olduğunu her gün yeni konut yapıldığını dile getiren Demir, çıkartacakları yeni imar planı ile bu alana yakışır katlı binaların yapılacağını söyledi. 'Bu çalışmaların gayrimenkul fiyatlarına bir etkisi oluyor mu?' sorusuna da cevap veren Demir, 'altyapı çalışmaları ile birlikte bölgenin değeri artıyor. En küçük arsanın 500 metrekare olduğu bölgede 520 metrekare arsa fiyatları, 40 bin sterlin – 50 bin sterlin – 100 bin sterline kadar çıkabiliyor' diyerek cevap verdi.
Bürokrasi, ekonominin önünü tıkıyor
Bölgenin Turizmciler tarafından keşfedilmemiş olduğunu ancak bir takım bürokratik engellerden dolayı burada proje üretilemediğini söyleyen Katip Demir, hükümet tarafından sit alanı ilan edilen yerlerin olduğunu, bu engellerle de büyüyecek ekonominin önüne geçildiğini ifade etti. Demir, imar yetkisinin belediyelere ait olmadığını, kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığının son kararı verdiğini söyledi.
Ellerinden geldiğince halka hizmet etmeye devam ettiklerini, vatandaşın anlayacağı dilden yaptıklarını ve yapacaklarımızı anlattıklarını söyleyen Demir, 'dik duruyoruz ancak dikleşmiyoruz. Halkın içinde, halkla beraberiz.' dedi.
Tek çıkar yol turizm
Bu bölgedeki halkın yüzde 75’i Mağusa’lı olduğu bilgisini veren Demir, ilk belediye başkanlığı döneminde (2002-2006) Türkiye Cumhuriyeti ile çok daha iyi çalıştıklarını 2014 de belediyeyi 30 milyon TL borç ile aldıklarını bu borcun yüzde 95 ini ödeyip üzerine 16 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Demir, bölgenin gelir kaynağı olmadığını söyledi. Bölgenin tek geçim kaynağının turizm olduğunu ancak turizm için de yatırımın gerektiğine dikkat çeken Demir, turizm politikasını eleştirdi:
'Yatırımın önünde bürokratik engeller olduğu zaman yatırımcı bölgeye gelmiyor. Bürokratik engellerli kaldırmanın hükümetin elinde . Turizm geliri ile geçinmesi gereken bir bölge ancak turizm politikamız 42 yıldan beri iyi olmadığı için gelir elde edemiyoruz. Tek çıkar yol turizm ' dedi.
15 Temmuz sürecine de değinen Başkan, çok büyük bir badirenin atlatıldığını söyledi. Şehitlere Allahtan rahmet gazilere acil şifalar diledi.
İstanbul'da 1+1 Daire Fiyatına Yarım Kalan Şehitlik
Muratağa Şehitliği
1974’de aşırı sağcı EOKA-B tarafından Kıbrıs'ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybeden insanların toplu mezarlarından çıkarılan kemikler DNA testine gönderilmiş.Ailece katledilmiş insanların kemikleri aile mezarlarında ebedi istiharethanelerine kavuşturmak ve ruhlarının şaad olması için Muratağa ve Atlılarda şehitlik yaptıklarını söyleyen Demir,Muratağa şehitliği için 830 bin TL harcadıklarını ,iki şehitliğin 1 milyon 500 bin TL'ye mal olmasını hesapladıklarını , ekonomik sıkıntıdan ötürü mezarlığın yarım kaldığını ifade etti. Muratağa'da toplam 89 mezarlık olduğunu dile getiren Demir, 700 bin TL daha ihtiyaç olduğunu ve destek beklediklerini söyledi.
Muratağa Şehitliği