Emlak vergileri her sene dileyen vatandaşlar tarafından tek seferde, dileyen vatandaşlar tarafından da iki taksitte ödeniyor. İlki 1-31 mayıs arasında ödenen emlak vergilerinin ikinci taksiti ise 1-30 kasım tarihleri arasında ödeniyor.
Yasaya göre ise bazı durum ve koşullarda emlak vergisinde istisnalar ve muafiyet durumları bulunuyor.
Buna göre, bir tek emekli maaşıyla geçimini sağlayanlar, şehit ve gazilerin dul ve yetimleri, engelliler, işsizler, ev hanımları, hiç bir geliri olmayanlar emlak vergisi ödemiyorlar.
Bu şekilde durumları olup emlak vergisinden muaf olmak için bazı şartlar bulunuyor. Bu koşullar şöyle:
- Söz konusu evin brüt 200 metrekareyi geçmemesi ve ikinci bir konutunun olmaması gerekiyor.
- Vergi muafiyet formunun doldurularak bağlı bulunan belediyeye verilmesi gerekiyor. Bugüne kadar emlak vergisinden muaf olabileceği halde bu vergiyi ödeyenler, belediyeye başvurmaları halinde 5 yıl geriye dönük olarak ödedikleri parayı geri alabiliyor.
- Emlak vergisinden faydalanmak isteyenlerin illa o evde oturmaları gerekmiyor. Sadece emekli maaşı geliri olanlar evlerini kiraya verip kendileri de yine kirada oturuyorsa emlak vergisinden muaf olabiliyorlar. Ancak emekli veya işsizler kendilerine ait tek evlerini kiraya verip çocuklarına ait evde oturuyorlarsa bu durumda muafiyetten yararlanamıyorlar.
- Oturulan ev dışında ikinci bir gayrimenkulün olmaması gerekiyor. Örneğin evi olanın ayrıca bir de arsası bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamıyor.
- 2019 yılı içinde emekli olanlar bu yılın emlak vergisini ödeyecekler, gereken şartları sağlamaları halinde 2020 yılından itibaren emlak vergisi ödemeyecekler.
- 2018 yılında 34 bin lirayı aşacak şekilde faiz, repo, döviz hesabı faizi, fon geliri olanlar 2019 yılında ödeyecekleri emlak vergisinden muaf olamıyor.
- Yeni bina ya da apartman dairelerinin vergi değerinin yüzde 25’i, inşalarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren, 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılıyor. Örneğin 400 lira emlak vergisi ödenecekse bu tutar 300 liraya düşüyor.