Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira bedelinin “fahiş” miktarda arttığına tanıklık ettiklerini belirtti.
Konutlarda krize dönüşen “fahiş” kira artışıyla mücadele için yeni düzenleme çağrısında bulunan Olcay Göçüm, şunları söyledi:
“Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmeli.
Konut kiralamalarında mülk sahibi olan kiralayan, istediği kira bedeli ödenmeyince, kiracı aleyhine ilk kira akdi kurulurken alınan boş tahliye taahhüdünü doldurup işleme koyuyor. Öncelikle kiralayanın talep ettiği fahiş miktardaki kira bedelinin ödenmemesi üzerine ilk kira akdi kurulurken alınan ve tarih kısmı boş bırakılan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmelidir. Böylelikle fahiş miktardaki kira artışlarının büyük oranda önüne geçilebilir.”
1 Eylül’de başlayacak uygulama kapsamında yılda yaklaşık 80 bin kira uyuşmazlığının arabuluculara gitmesi bekleniyor. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek.
Editörün notu: Son bir yılda asgari ücrete yüzde 107 zam yapılmışken, enflasyonun 12 aylık TÜİK ortalamalarına göre 63.72 olmasına karşın kira artış oranlarının yüzde 25 ile baskılandırılması çok adil bir çözüm değildir ve bu uygulama boş dairelerin kira fiyatlarının fahiş seviyelere çekilmesine yol açmaktadır. Ayrıca yatırımcılar için konutların amortisman süresi de önemlidir. Konut fiyatlarındaki artış kontrol altına alınmazsa kiraların yüksek olması da kaçınılmazdır.
Keza işyerlerinin ürettikleri ve sattıkları malların fiyatları yasal olarak yüzde 25 ile sınırlandırılırsa o zaman işyerlerinin kira artışlarına sınırlama getirilmesi de söz konusu olabilecektir.