Yılın ilk üç ayında kira geliri dikkate alındığında yatırımcısına en çok kazandıran şehirlerin başında Ankara geliyor. Başkentte konut yatırımının yıllık getirisi yüzde 8.6 seviyesinde ölçüldü.
Bunun sebebi, Ankara’da satılık konut fiyatlarının diğer büyük illere göre görece daha önce uygun fiyatlı olması olarak görülüyor. Depremden sonra çok fazla göç alan Ankara’da kira değerlerinde ise hızlı artışlar meydana geldi. Ardından ise Tekirdağ (yüzde 8.2), Şanlıurfa (yüzde 7.9) ve Adıyaman (yüzde 7.77) en çok konut getirisine sahip diğer iller oldu. Ankara’yı izleyen şehirlerde de deprem etkisinin olduğu görülüyor. Konut yatırımın 12-13 yıl arasında geri dönüş sağlıyor olması, bu illerde gayrimenkulü cazip kılıyor.
5 neden etkili
Son iki yılda yüksek fiyat artışları yaşanan Ankara’da 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin etkisiyle bölgeden aldığı göçün etkisi büyük. Yoğun talep karşısında mevcut arzda hem satılık, hem de kiralık fiyatları yükseldi. Tekirdağ ise İstanbul’dan ciddi oranda göç almaya devam ediyor. Bu şehirde ise 5 etkenin öne çıktığı belirtiliyor:
1- Şehre yakın (İstanbul) şehirden uzak fırsatlar sunuyor.
2- Daha az kalabalık ve temiz hava.
3- Endüstri bölgelerine, iş alanlarına yakın.
4- İstanbul’a yakınlığı iş ve aile için avantaj.
5- Eğitim ve sağlık kurumları artıyor.
Kiralık konutlar azalıyor
Nüfus yoğunluklarına göre en büyük 30 kenti baz alındığında satılık konut fiyatlarının ilk çeyrekte ortalama yüzde 26 oranında arttığı görüldü. Kiralık konut fiyatları ise yüzde 10 artış gösterdi. Türkiye genelinde konut satılık konut adedi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 artarak 931 bin 100’e ulaştı. Kiralık stokunda ise düşüş söz konusu. Bir önceki çeyreğe göre kiralık konutların sayısı yüzde 31 oranında azaldı ve 301 bin 284 oldu. Kiralık konutların yıllık getirisi ise yüzde 7.5 olarak hesaplanıyor. Satılık konutların kendini amorti etme, yani geri dönüş süresi ise 13 yıla düştü.
5 büyük şehirde ‘ev’in seyri
İstanbul’da konut fiyatları ilk çeyrekte yüzde 7 artarken, geri dönüş süresi 15 yıl olarak hesaplanıyor.
Satılık konut fiyatlarının yüzde 9.2 arttığı Ankara ise 12 yıl ile en kısa geri dönüş süresine sahip.
İzmir ve Bursa’da fiyat artışları yüzde 6.7 seviyesinde gerçekleşirken, geri dönüş süresi 14 yıl olarak hesaplanıyor.
Antalya’da ise fiyatlar yüzde 7.7 arttı. Antalya’da bir konutun kendini amorti etme süresi 16 yıl.
(Kaynak: Endeksa verileri – Duygu Erdoğan/Milliyet)