Ev sahibi misiniz ? Peki bir ev sahibi olarak haklarınızı biliyor ve uyguluyor musunuz? İşte mal sahiblerinin kira vergisi
İşte kira gelirleri ile ilgili püf noktaları;
1) Kendisi de kiracı olan ev sahipleri için
Kişi sahibi olduğu konutu kiraya verip kendisi de başka bir evde kiracı olarak oturabilir. Bu durumda olanlar için özel avantajlar söz konusu
Bunlar;
1. Mal sahibi, kira gelirlerini vergi dairesine beyan etmek zorunda.
2. Kira gelirini beyan ederken, ödediği kirayı, aldığı kiradan düşüp, hiç vergi ödemeyebilir.
3. Ödediği kirayı, aldığı kiradan düşmek isteyenlerin "gerçek gider" yöntemini seçmeleri gerekiyor. 4. Daha önce, konut kira gelirini beyan edenler, "götürü gider" yöntemini seçmişlerse, iki yıl süre ile bu yöntemden vazgeçemezler.
2) Yurtdışından kira ödeyenler için
Yurtdışında oturdukları eve kira ödeyenler,
3) Yeni ev alanlar için
Kiraya verdikleri evi yeni almış olanlar;
4) Kredi ile gayrimenkul alanlar için
Kiraya verdikleri evi ya da işyerini, banka
5) Kiracı stopajı yatırmazsa…
Mal sahibi açısından hiçbir şey olmaz! Nedenine gelince, kiracının yüzde 20 stopajı vergi dairesine beyan etmemesi ya da ödememesi yönünden, mal sahibinin hiçbir sorumluluğu yok.
Mal sahibi, beyanname verdiğinde, yüzde 20 stopajı (vergi dairesine yatırılmamış olsa dahi) hesaplanan gelir vergisinden mahsup edebilecek. Ancak, "vergi iadesi" talebinde, stopajın ödenmiş olması koşulu aranıyor.
* Kredili aldığı yeni evi kiraya verene vergi yok
Bu durumda olanlar, konut kira gelirlerini beyan edecekler ancak "gerçek gider" yöntemini seçmek suretiyle, hiç vergi ödemeyecekler.
Aldıkları konut kirası tutarından;
1.
2. Yeni evin