Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümde uygulamayı hızlandırmak ve kolaylaştırmak için yaptığı yeni yönetmeliğe göre uygulama alanındaki taşınmazların ve uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine konut veya işyeri verilmesinden sonra, arta kalan konut veya işyerlerinin bulunması hâlinde, kiracılar da ev ve işyeri sahibi olabilecek.
Kurayla belirlenecek
Konut veya işyeri talebinde bulunanların sayısının elde kalan konut ve işyeri sayısından fazla olması hâlinde, konut veya işyeri verilecekler noter huzurunda gerçekleştirilecek kura işlemi ile belirlenir
Değer artışından kar isteyebilecek
Dönüşümün uygulanacağı alanlarda taşınmaz karşılığında yeni konut yerine proje kazancından pay da alınabilecek. Hak sahibi ilgili kurumdan alacağı olursa bu alacağa konu meblağı nakdi olarak veya ilgili kurumun kamu hizmetine tahsis edilmemiş olan taşınmazlarından verilerek ya da imar hakkının başka bir alana aktarılması suretiyle tahsil edebilecek.
Laboratuvarlar da denetleyecek
Riskli yapı tespiti için Bakanlık tarafından lisans verilen kurum ve kuruluşlara, yapı denetimi sistemi içinde çalışan laboratuvarlar da eklenecek. Riskli yapı tespitlerinde, yetki belgesinin vatandaşa ibrazı zorunlu olacak. Böylece kurum ya da kuruluşun yetkili olup olmadığına dair şüpheler giderilecek.
Hak sahipleri, riskli yapı tespitine ilişkin taleplerini tapu ve kimlik belgelerinin fotokopisiyle yapacak. Güvenliğin artırılmasına yönelik bu düzenlemeyle mal sahibinin haberi olmadan kimse binanın riskli olup olmadığını sorgulayamayacak.
Kiracılar Dönüşümle Ev Sahibi Olacak
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR