Evsahipleri bazı nedenlerle kiracılardan, oturdukları gayrimenkulü tahliye etmeleri istenebiliyor.
Bu nedenlerden birisi de bir kira yılı içinde iki haklı ihtara sebep olunması.
İKİ KİRANIN ZAMANINDA ÖDENMEMESİ
Buna göre, kira bedelini ödemediğinden dolayı “bir yıl içinde iki defa” haklı olarak yazılı ihtarnameye sebep olan kiracı aleyhine kira sözleşmesinin feshine yönelik olarak, kiralayan tarafından tahliye davası açılması mümkün. Buradaki bir yıl bir kira yılını ifade ediyor.
İHTARDAN SONRA YAPILAN ÖDEME TAHLİYEYİ ENGELLEYEMEYECEK
Kiracının kirayı vaktinde ödememesi nedeniyle, mal sahibinin noterden yapacağı ihtar sonrası kiracı kirayı ödese bile, mal sahibi kiracının tahliyesi için dava açabilecek.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nin bu yönde bir kararı var. Karar kısaca şöyle:
“İki haklı ihtar nedeniyle açılan davada tahliyeye karar verilebilmesi için kiracının bir kira yılı içerisinde iki haklı ihtara sebebiyet vermiş olması gerekir. İhtar tebliğinden sonra yapılan ödemeler ihtarın oluşmasına engel teşkil etmez. Davaya konu sözleşme bir yıllığına yapılmış olup, gönderilen ihtarlarda ödeme süresinin belirtilmesi ve fesih iradesinin bildirilmesi şartı aranmaz.
İhtar için yazılı ve haklı olmasının dışında belli bir şekil şartı da aranmadığından, mahkemece kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekir.” (Yargıtay, 6. Hukuk Dairesi, 04.06.2012 tarih, E. 2012/4890, K. 2012/8344)
DAVA AÇILMASI
İki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası da, kira süresinin bitimini izleyen “bir aylık süre içinde” açılmalıdır. Bu dava için
– Kiracının iki haklı ihtara sebebiyet vermesi,
– Bu iki ihtarın bir kira döneminde ve bir yıl içinde başka başka aylara ait olması,
– İhtarların muaccel olan kira bedellerini kapsaması,
– Davanın kira süresinin hitamını takip eden bir ayın içinde açılmış olması gerekir.