17 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaManşetKiralarda TL'ye dönüşte "kredi garanti fonu" önerisi

Kiralarda TL’ye dönüşte “kredi garanti fonu” önerisi

Son günlerin en önemli tartışmalarından AVM'lerde kiralamada Dolar yerine TL'ye dönülmesi konusunda yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) modelinin hayata geçirilmesi önerisinde bulunuldu. 

Son günlerin en önemli tartışmalarından AVM’lerde kiralamada Dolar yerine TL’ye dönülmesi konusunda yeni bir Kredi Garanti Fonu (KGF) modelinin hayata geçirilmesi önerisinde bulunuldu.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Yenal Gökyıldırım, giderlerinin yüzde 40’ını kiraların oluşturduğunu söyledi.

Son birkaç ayda dövizde yüzde 30 değerlenme olduğunu belirten Gökyıldırım, “Yılbaşından bugüne kadar baktığımızda TL’de yüzde 50 değer kaybı var. Ne yaparsak yapalım bu ciddi artışı tolere edemiyoruz. Artık TL ile alış satış yapmalıyız. Döviz borcu biten AVM’ler TL’ye dönmeli. Dönemeyenler için de yeni bir KGF modeliyle kredilendirme yapılmalı. Devletin desteği ile kiraların TL’ye dönmesi gerekiyor ki sektör nefes alsın” dedi.

Gökyıldırım, ürün fiyatlarındaki artışları kademeli şekilde tüketiciye yansıttıklarını anlatarak, “Gelecek günlerde yerli ürünlere daha çok eğilim olacak. Büyük stoklarla çalışıyoruz. Türkiye’de beyaz eşya, cep telefonu ve küçük ev aleti gibi ürünlerin ciddi üretimi yapılıyor. Demir, plastik ve petrole gelen zam illaki bu üretimi etkiliyor. Ama şu anda aşırı bir etkilenme yok. Kur daha doğru yere oturmadı. Bizim için ideal olan doların 4, euronun 5 TL olması” diye konuştu.

“Dolar ile kira büyük sıkıntı”

Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Pamukçu da Türkiye’de mağazaların dolar üzerinden kiralanmasının büyük sıkıntı olduğunu vurguladı.

Makul kurdan TL’ye dönerek dolarizasyondaki etkinin azaltılması gerektiğini dile getiren Pamukçu, “Mağaza sahipleri artık dolar ile kiralama fikrinden çıkmalı. Sektörün KGF gibi modelle kiracının ve AVM’nin anlaşacağı döviz kısmının Türk Lirası’na döneceği bir yapıya ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.  

“Zamma karşı direniyoruz”

Gratis CEO’u Bahadır Özbek ise geçen yıla göre satışlarda geriye gidiş olmadığını ifade etti.

Fiyat artışlarını tüketicilere yansıtmadıklarını söyleyen Özbek, “Organize perakende enfl asyon karşısındaki en önemli motor. Tüketicinin olabildiğince yanında olup zam dalgasını uzatmaya çalışıyoruz. Elimizdeki stokları kullanıyoruz. Pek çok sektör özelinde zam gelecek tartışması var. İnatla bunun karşısında direniyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de şu anda müşteri sayılarında azalmanın olmadığını, fakat sepet ortalamalarının düştüğünü ve satın alma gücünün azaldığını kaydederek, markalı üründen markasız ürüne geçildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Dünya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI