Standard&Poor's'un kredi notumuzu durağana çevirmesi küresel yatırımcıyı Türkiye sevdasından vazgeçirmedi. Dün 5 firma, Türkiye'de 2 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapacağını duyurdu. Yeni yatırımlar için görüşmeler sürüyor.
Standard&Poor's'un Türkiye'nin notunu negatife düşürmesi ve yatırım yapılabilir ülke seviyesinden iyice uzaklaştırmasına rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinde azalma olmuyor. Dün İsveç'ten Suudi Arabistan'a, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Fransa'ya birçok yabancı şirket petrokimya, turizm, iklimlendirme gibi farklı alanlara yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım için düğmeye bastı. İlk yatırım açıklaması Suudi Arabistan'dan geldi. Ülkenin en büyük petrokimya şirketlerinden Advanced Petrochemical, Türkiye'de 1 milyar dolarlık polipropilen tesisi kuracağını açıkladı. Türk şirket Bayegan ile birlikte Adana'da kurulacak tesiste 500 bin ton polipropilen üretilecek. Tesis, Türkiye'nin ithal ettiği ürünün yüzde 25'ini tek başına karşılaması planlanıyor. Fabrikanın inşaatına 2013'te başlanacak ve 2015'in son çeyreğinde üretime geçilecek. İlk yurt dışı yatırımı olması sebebiyle projenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Advanced Petrochemical Yönetim Kurulu Başkanı Abdüllatif Khalifa Al Mulhem, "Bu, ülkenin petrokimya sektörünün gelişmesi ve sanayileşmesine hizmet edecek stratejik bir projedir. Aslında bu yatırım, dünyanın en dinamik ve hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Türkiye ve Suudi Arabistan arasında güçlü ve sonsuz işbirliğinin yanı sıra büyüyen ticaretin gerçek bir yansımasıdır" diye konuştu. Tesisin inşaatında 3 bin kişi çalışacak ve 250 kişiye istihdam yaratılacak. Türkiye'ye ikinci yatırım haberi Birleşik Arap Emirlikleri'nden geldi. 4 marka ve 70 oteliyle Ortadoğu'nun en büyük turizm şirketi Rotana Group, İskenderun'da 300 odalı Rhassos Hotel'in işletmesini yürütecek. Rhossos Rotana Resort adıyla hizmet verecek otel, 2014'te kapılarını açacak.
ROTANA 1 OTEL ALDI, 4 İSTEDİ
Rotana Group CEO'su Selim El Zyr, "İskenderun'da işleteceğimiz otel, Türkiye'deki ilk turizm yatırımımız olacak" derken, yenileri için de görüşmelere başladıklarını söyledi. El Zyr, "Biri İstanbul'da olmak üzere, Anadolu'da 4 ayrı bölgedeki projeyle de yakından ilgileniyoruz" dedi. El Zyr, "Burada iş yapmak için çok uğraş verdik. Türkiye, büyük ve çok kozmopolit bir pazar" diye konuştu.
Emir'den İstanbul'a 5 yıldızlı otel
Birle şik Arap Emirlikleri Kraliyet Ailesi'nin fonu Mubadala'ya ait Viceroy Hotels Group, Boğaz manzaralı, 16 hektarlık alana yayılmış 10 binadan oluşan beş yıldızlı bir oteli 2013'ün sonuna doğru açacağını duyurdu. Viceroy, Bodrum'da da 5 yıldızlı bir otel yatırımına hazırlanıyor.
İsveçli sıcak havayı hissetti HSK'yı aldı
İsveçli Systemair, Türk iklimlendirme şirketi HSK'ya ortak oldu. İsveçli şirketin başkan ve CEO'su Gerald Engström, "Türk şirketi HSK'nın yüzde 70'ini aldık. Geri kalan yüzde 30'luk pay için 4 yıllık opsiyon verdik" dedi. HSK'nın 2011'de yaklaşık 25 milyon dolarlık ciro yaptığını belirten Engström, "Türkiye ilginç ve potansiyeli yüksel bir pazar. Özellikle inşaat sektörü oldukça aktif ve bu bizim için daha fazla fırsat taşıyor" dedi. 170 çalışana sahip HSK'nın Esenyurt ve Hadımköy'de toplam 8 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip iki tesisi bulunuyor.
Fransız Essilor'un gözü şimdi de Opak'ta
2001 kriziyle Türkiye'den çıkma kararı alan Fransız gözlük camı üreticisi Essilor, Avrupa'daki krizle yönünü Türkiye'ye çevirerek şirket avına çıktı. 43 bin çalışanı bulunan Essilor, şubatta aldığı Türk gözlük camı üreticisi Yeda Tora'nın ardından şimdi de Türkiye'nin en büyük gözlük firmalarından Opak Optik'in yüzde 51'i için görüşmeye başladı. Opak Optik'in 18 şubesi, 5 bin metrekarelik üretim tesisi ve 200'e yakın çalışanı bulunuyor. Şirketin Türkiye genelinde 3 binin üzerinde satış noktası var