Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Ali Vedat Çiftçi, yaptığı açıklamada, Bakanlık tarafından yöresel doku ve mimari özelliklerinin belirlenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Trabzon'un da aralarında bulunduğu 7 ilde "Kırsal Alanlarda Yöresel Doku ve Mimari Özelliklerinin Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması" adı altında çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.
Kaplamalar yöresel malzemelere dikkat edilerek hazırlandı
Yörelerin mimari kimliklerini oluşturan unsurların araştırılmasının ardından Trabzon için 12 tip ev ile 3 köy konağı projesi hazırlandığını belirten Çiftçi, 80 ile 120 metrekare arasında değişen iki ya da üç katlı ev projelerinin eğimli arazi şartlarına uygun çizildiğini ifade etti.
Çiftçi, mimari projelerin tesisat, elektrik, statik gibi tüm detaylar düşünülerek hazırlandığına dikkati çekerek, geleneksel mimarinin çağdaş kullanım kriterleri ile birleştirildiği projelerin İmar Kanunu, Enerji Verimliliği Kanunu, yangın, deprem ve afet bölgeleri ile ilgili yönetmelikler gibi tüm güncel yönetmeliklere de uygun olduğunu anlattı.
Tarihi kimliğe sahip Trabzon'da projelerin, yapı tekniği olarak bakıldığı zaman statik açıdan betonarme karkas planlandığını vurgulayan Çiftçi, kaplamalar, duvar ve çatı örtüsünün yöresel malzemelere dikkat edilerek hazırlandığını sözlerine ekledi.
Çiftçi, eğimli arazi şartları dolayısıyla yapıların projelerinin alt katlarının depo ve hayvan barınağı olarak inşa edildiğini, asıl yaşam ünitelerinin ise yolun üst kotunda geliştirildiğini söyledi.
"Ozalit işlemlerini de hiçbir ücret ödemeden yaptırabilecekler"
Hazırlanan projelerin tüm ilçe belediyelere gönderildiğini, müdürlüğün internet sitesinde de yayımlandığını belirten Çiftçi, "Köy yerleşik alan sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımızın tapulu arazilerinde uygulamak üzere bu yöndeki taleplerini seve seve yerine getirmeye hazırız. Vatandaşlarımız, proje almak için doğrudan müdürlüğümüze müracaat ettiklerinde, ozalit işlemlerini de hiçbir ücret ödemeden yaptırabilecekler" dedi.
Çiftçi, rehber niteliğinde olan bu çalışmayla ülke genelinde sürdürülebilir bir tarihi çevre ve kırsal alanlarda, yere ait yöresel siluetin oluşturulmasının amaçlandığını ifade ederek, konutların yerel kültürle uyum içinde tasarlandığını dile getirdi.
Serbest piyasada yapı proje bedellerinin değişiklik gösterdiğine işaret eden Çiftçi, "Vatandaşlarımız, çalışma sayesinde piyasada yaklaşık 4-5 bin liraya yaptırabilecekleri ilgili yönetmeliklere uygun hazırlanmış 80 ile 120 metrekare arasındaki 12 ev projesinden birini ücretsiz alabilecek. Dolayısıyla dışarıda belli bir ücret karşılığında yaptıracakları projeye, hiçbir bedel ödemeden sahip olabilecekler" diye konuştu.
Çiftçi, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında konutu için riskli bina tespiti yaptırmış ve yasal süre içinde yıktıracağını taahhüt eden vatandaşlara bankadan kredi kullandıkları takdirde faiz desteğinde bulunduklarını anımsatarak, "Bu vatandaşlarımıza hem kredi faizi desteğinde bulunuyoruz hem de 18 ay kira yardımı yapabiliyoruz. Köyde bu durumda yapısı olan vatandaşlarımız, aynı zamanda ücretsiz proje imkanından da yararlanabilir" ifadelerini kullandı.
AA