ista tüm ev ve işyerlerinin Isı Pay Ölçerlerle donatılması ve ısınma masraflarını azaltırken enerji tasarrufu sağlanması konusunda halkın ve özellikle apartman yöneticilerinin bilinçlenmesinin önemini vurguluyor.ista Türkiye Satış Direktörü Mustafa Bekir Akdoğan'ın verdiği bilgiye göre ısı Pay Ölçer sistemi sayesinde apartmanlarda daire sakinleri yılda yaklaşık 600 TL tasarruf ederken, çevre korunmasına katkıda bulunuyor.
Türkiye’de enerji tasarrufunun teşvik edilmesi kapsamında yürürlüğe konulan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na göre ısı tasarrufu ve enerji verimliliği sağlanması amacıyla tüm binaların Isı Pay Ölçer sistemine geçmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı raporuna göre yılda yaklaşık 600 TL tasarruf edilmesini sağlayan Isı Pay Ölçer sistemine geçen apartmanlarda daire sakinlerinin bütçesi hafiflerken; çevre korumasına da katkı sağlanmış oluyor. Türkiye’de Isı Pay Ölçer sistemiyle enerji israfının önleneceğini tüketicilerin de daha düşük maliyetlerle ısınma imkanı bulacağını belirten ista yetkilileri apartman yöneticilerini ve sakinlerini yeni sistem konusunda harekete geçmeye çağırıyor.
Isı Pay Ölçer nedir?
2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelik gereği Avrupa’da olduğu gibi her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan Isı Sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor. Kurulumu oldukça basit olan bu sistemlerde, daire içerisinde herhangi bir tadilat yapılmadan Isı Pay Ölçer cihazları binadaki tüm radyatörlere monte ediliyor. Kalorifer sistemine herhangi bir müdahale de gerekmiyor. Isı Pay Ölçer cihazları yanıltıcı sonuçlara karşı yüksek bir emniyete sahipler. Radyatör sıcaklığına ve çalışma süresine bağlı olarak her radyatörün ısı tüketimi için relatif değerler sunuyorlar. Tüketim verilerinin okunması ve paylaşım işlemi ise uzaktan, daire sakinlerini rahatsız etmeden, hızlı ve güvenilir şekilde yapılıyor. Tamamen otomatik olarak gerçekleşen okuma sistemi sonrasında, yasaların öngördüğü şekilde ısı ve su kullanımına bağlı olarak her dairenin ayrı ayrı hazırlanan ayrıntılı ısı ve su gider bildirimleri yönetimlere teslim ediliyor.
Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde ne kadar tasarruf ediliyor?
Sistem sayesinde kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Isı Ölçümü ve Gider Paylaşım Sistemine geçen 11.000 dairenin tüketim verilerini inceledi ve sonucu yayınladı. Yayınlanan raporda bir daire, Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde yaklaşık olarak yılda 600 TL tasarruf ediyor. Doğalgaz tüketimi bina bazında yüzde 27,5 düşüyor ve sistemin uygulandığı binalarda 240 milyon TL doğalgaz tasarrufu elde ediliyor.
ista Hakkında
Dünyanın enerji verimliliği alanındaki lider Alman şirketi ista, 113 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Türkiye’de ise 2008 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. ista; enerji, su ve diğer tabii kaynakların kullanım maliyetlerinin, tüketim temelli faturalama sektöründe hizmet veriyor. Emlak yöneticileri, ev sahipleri ve kamu enerji dairelerine sunulan hizmetlerin arasında sayaç tedariki ve kurulumu ile ölçüm ve tüketim temelli faturalama yer alıyor.
Kış geldi , şimdi ısınmada tasarruf zamanı..
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR