Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Gaziantep’te 8,5 milyon metrekare alan üzerinde hayata geçirilen “Kuzey Şehir” projesinin tüm aşamalarının kitaplaştırılarak akademiler ve mesleki disiplinlerce faydalanılacak bir eser haline getirileceği açıkladı.
Turan, Kuzey Şehir Projesi’nin hem şehir plancılığı hem de şehircilik açısından önemli olduğunu belirtti.
Projenin aynı zamanda Türkiye’nin bugüne kadar oluşturduğu müktesebatın farklı bir evreye döndüğü yer olduğunu anlatan Turan, “Bundan sonra Türkiye’de şehircilik tartışmaları yapılırken Gaziantep’teki Kuzey Şehir’den mutlaka bahsedilecek. Gelecekte de bu projeden daha iyilerinin yapılmasına vesile olacak bir çalışma hayata geçirildi burada.” diye konuştu.
“Tam sosyal konut projesi”
Turan, projenin neredeyse tamamına yakınının Hazine arazisi üzerinde olduğunu aktararak, “Burası yatay mimari konseptiyle yapıldı. Projenin kentsel tasarımı da mahalle bazlı gerçekleştirildi. Buradaki camiden okula kadar tüm yapılar yaya erişim mesafesinde. Birbirine yeşil alanlarla, meydanlarla bağlanan bir yapı var. Binalar arasındaki mesafeler de Gaziantep kültürüne uygun şekilde yapıldı. Binalar apartman olmasına rağmen düşük katlı olduğu için avlularla birbirine bağlanan bir konsept var. Burası tam anlamıyla sosyal konut projesi. Yani tüm bunları anlatırken lüks bir projeden bahsetmiyoruz.” dedi.
Kuzey Şehir’in organize sanayi bölgelerine yakın bir noktada olduğuna işaret ederek, insanların burada konaklamaya başlamasıyla kent içi trafiğin de önemli ölçüde servislerden kurtarılacağını dile getiren Turan, şöyle devam etti:
“Proje kapsamında ilk satışlar yapıldığı ve 769 konutun sahiplerine teslim edildi. Bu konutlar için yapılan 15 bin başvuru, projenin doğru ve mantıklı olduğunu gösteriyor. 913 konutluk ikinci etabın da 28 Haziran’da satışa çıkarılacak. İnşaatı süren 3 bine yakın konut bulunuyor. 3 bine yakın da ihale aşamasında konut var. 2023 yılına gelindiğinde Gaziantep’te Kuzey Şehir adıyla Türkiye’ye örnek olacak, hatta uluslararası ölçekte örnek olabilecek şehirleşme modelini ortaya çıkaracağız. Proje bittiğinde 200 bin insanın yaşadığı adeta yeni bir şehir kurulmuş olacak. Burada 40-50 bin konut bulunacak.”
“Örnek bir proje”
Turan, bu kapsamda çalıştaylar da yapıldığını belirterek, “Bu proje hem TOKİ açısından hem de planlama ve uygulamasının yapıldığı yer olarak yegane örneklerden birisi. Uzun lafın kısası, burası ortak akılla ortaya çıkan bir proje. Kuzey Şehir’deki tüm aşamaları kitap haline getiriyoruz. Gaziantep Kuzey Şehir’in şehircilik serüvenini kitap haline getiriyoruz. Bu kitap gelecekte Türkiye’deki akademilerde ve meslek disiplinlerinde faydalanılacak bir eser haline gelecek.” ifadelerini kullandı.