Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) özellikle Türkiye’den gelen müşteriler sayesinde emlak sektöründe son dönemde ciddi hareketlilik yaşandığı belirtildi.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer emlak sektöründeki artışın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını söyledi.
Gürcafer, özellikle Rusya, Çin ve Arap ülkelerinden yoğun bir akışın olduğunu vurgulayarak, “Kıbrıs sorunu nedeniyle ortada duran ‘mülkiyet sorununun’ sadece Avrupalıları korkuttuğuna dikkat çeken Gürcafer, “Rusya, Çin ve Arap dünyası, Rum malı Türk malı noktasına bakmıyor. Huzur için adımlar atıyor. Türkiye’den de artış giderek yükseliyor. Türkiye’de Ada’ya bir kaçış var.” dedi.
“Yüzde 30 artış oldu”
KKTC’de, 2016’da emlakta yüzde 30 artış olduğunu vurgulayan Gürcafer, “KKTC’de emlak alacaklar, Bakanlar Kurulu’nun iznine tabi. KKTC Bakanlar Kurulu, ‘güvenlik soruşturması’ temiz çıkanlara konut alma izni veriyor. Bakanlar Kurulu’ndan onay alanlar, ev sahibi oldukları için rahatlıkla oturma izini de alabiliyor. Son iki yılda izin alanların sayısı 5 bine çıktı.” diye konuştu.
Gürcafer, emlak sektörünün KKTC ekonomisinin yüzde 11’ini oluşturduğunu belirterek, “Bu da yaklaşık bir milyar TL’ye denk geliyor. Adada şu anda vize alan proje sayısı bin 500’ün üzerinde. Bu rakam yaklaşık 50 bin yeni konut demek. KKTC’de daire fiyatları ortalama 50 (270 bin TL) bin sterlinden başlıyor. Bu rakam Girne’de 100 bin (530 bin TL) ile 1 milyon Sterlin (5 milyon 300 bin TL) arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.
“Kuzey ülkelerinden yoğun talep var”
Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Norveç ve İsveç’ten adaya yoğun talebin olduğunu söyledi.
Kuzey Kıbrıs’ta lüks otellerdeki artış sonrası emlak alanında ciddi canlanma olduğunu anlatan Sungur, otellerde konaklamaya gelenlerin, iklimi ve ortamı görünce konut almaya karar verdiğini aktardı.
“Otelde kalmak yerine ev alıyorlar”
KKTC Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel de adadaki hayatın rahatlığı ve demokratik ortamının insanları ülkeye çektiğini kaydetti.
Esenyel, Kıbrıs’a son dönemde bir yönelme olduğunu dile getirerek, “İnsanlar her hafta sonu veya 15 günde bir Kıbrıs’a geliyor. Otelde kalmak yerine, emlak sektörüne yöneliyor. Emlak satışları da bu nedenle arttı. İstanbul ve İzmir´den emlak alanların sayısı arttı.” diye konuştu.