4 Ocak 2025 Cumartesi
Ana SayfaManşetKonut ilanlarında yeni uygulama başladı..

Konut ilanlarında yeni uygulama başladı..

Konut ilanlarıyla ilgili yeni uygulama 1 Ocak itibarıyla resmen başladı. Buna göre kiralık ilan girecek olanlar için yetki doğrulaması istenecek. Peki sistem nasıl işleyecek?

Kiralık ilanlar için yetki doğrulama uygulaması 1 Ocak itibarıyla hayata geçti. Peki Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) nedir? Yeni dönemde ilan doğrulaması nasıl yapılacak? Düzenleme mevcutta yayında olan eski ilanları da kapsıyor mu? Satılık konut ilanı vermek için de yetki doğrulaması istenecek mi?

İLAN DÜZENLEMESİ İLE AMAÇLANAN NE?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“1 Ocak itibarıyla elektronik ilan doğrulama sisteminin uygulanması kiralık taşınmazlarında başladı.

Sahte ilanların önüne geçmek, piyasadaki ilan kirliliğini önlemek, tüketicilerin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için elektronik ilan düzenleme sistemi hazırlandı. 31 Ağustos 2023’te başlatılan uygulamanın ilk fazı ilan veren kişilerin kimliklerinin doğrulamasının yapılması amacıyla 2023 yılı Kasım ayında devreye girdi. İlan veren kişilerin gerçekten kimliklerinin ibrazı ya da kimliklerinin doğrulanması bu çerçevede sağlanmış oldu.

İlan vermek isteyenlerin kimlik doğrulama sonrasında kimlik bilgileri doğrulanmayan ilanlar yayından çıkartılmış oldu. Bu ilan platformlarında yer alan sahte ve yanıltıcı ilanlarla ilgili önemli bir düzenleme oldu.

Elektronik ilan sisteminin ikinci aşaması da 1 Ocak’ta başladı. Yetki doğrulaması uygulamasıyla gerek konut gerek ticari gayrimenkuller olsun 1 Ocak 2025 itibarıyla ilanlarda yetki doğrulama uygulaması zorunlu olacak.

Peki bu ne demek? Yetki doğrulama uygulaması özellikle girilen ilanın gerçekten karşılığında bir taşınmaz olup olmadığının teyit edilmesi demektir. Hangi gayrimenkul için ilan verildiyse bu gayrimenkulün tespitinin sağlanması demektir.”

YETKİLENDİRMEDE İKİNCİ AŞAMA İÇİN SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

“Bunun sağlanabilmesi için gayrimenkul sahibi elektronik ilan doğrulama sistemine girerek ilan verilmesini istediği gayrimenkulle ilgili yetki belgeli bir emlak işletmesine ilan verme izni tanımlamış olacak.”

‘CEZASI 100 BİN TL’DEN BAŞLIYOR’

“Eğer bir emlak işletmesi kiralık taşınmaz ilanı girecekse mal sahibinden ilan verme izni almadan taşınmaza ilişkin ilan giremeyecek. Girilmesi durumunda 100 bin TL’den başlayan para cezaları var. Bu hem ilan veren kişiye hem ilan veren platformlara verilen cezalar olarak ortaya çıkıyor.

Kişi kendi adına, birinci, ikinci derece akrabası adına, eşi adına gayrimenkulleri kendi adına girebiliyor. Bunun kontrolleri ilan verilen platformlar aracılığı ile Tapu, Kadastro Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden yapılarak teyit edilecek ve ondan sonra ilan girilebiliyor olacak.”

‘DÜZENLEME SOSYAL MEDYAYI DA KAPSIYOR’

“Düzenleme sosyal medyayı da kapsıyor. Sosyal medyada ciddi bir problemimiz var. Yetki belgeli emlak işletmelerinin bazı kişisel hesaplarına getirilen kısıtlamalar da sektör açısından probleme neden oldu. Sorunun çözümü sektörde beklenen en önemli başlıklardan biri.”

‘TÜKETİCİ MAĞDURİYETLERİ AZALTILACAK’

“Kiralık taşınmazlarda doğrulama sistemi sayesinde tüketici mağduriyetleri de azaltılacak. Bugün bir daireyi tutup başkalarına kiraya veren kişilerden başlayıp da kısa dönem kiralamayı yasal bir şekilde yapmayanlara kadar çok farklı örneklerle karşılaşıyoruz. Villa tipi gayrimenkullerde dolandırıcılıklar yapılıyor. Örneğin Sapanca, Fethiye, Bodrum gibi farklı bölgelerde gerçek olmayan taşınmazlar ilan verilerek bunların üzerinden yapılan dolandırıcılıklar var.

Uygulamanın 1 Ocak itibarıyla satılık taşınmazlarla ilgili girilen ilanlarda da aktif olması bekleniyordu. Uygulama şu anda sadece kiralıklarda başlayacak.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI