Konut kiralarında yenileme dönemlerinde yapılacak maksimum zamların belirlenmesinde esas olan veriler değişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı ve enflasyonla mücadele kapsamında yeni ekonomi programı ile birlikte kira artış oranlarının 1 ocak 2019 tarihinden itibaren en fazla son 12 aylık TÜFE ortalaması oranında artırılabileceği yönünde yapılan değişiklik teklifi torba yasayla birlikte bugün TBMM’den geçti. Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek yeni düzenleme birkaç puan kiracılardan yana olacak. Konutlarda kira artış oranları olarak bugüne kadar son 12 aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalaması ele alınıyordu.
Yeni hesaplama yöntemine göre ocak ayında kira kontratını yenileyecek olan kiracılar çok avantajlı hale geldi.
Son 12 aylık Yİ-ÜFE ortalaması yüzde 27.01 olurken TÜFE ortalaması ise yüzde 16.33 olarak gerçekleşti. Bu duruma göre ocak ayında konut kiralarına yapılabilecek en yüksek zam oranı yüzde 27.01 yerine yüzde 10.68’lik bir düşüşle maksimum yüzde 16.33 olarak uygulanacak. Yİ-ÜFE ve TÜFE arasındaki fark her zaman böyle yüksek olmuyor. Özellikle ağustos ile ekim arasındaki 3 aylık süreçte dövizde yaşanan yükselmelerin etkisiyle birlikte fark bu kadar yüksek oldu.
Ev sahipleri ile kiracıların anlaşması halinde bu oranların altında kira artışı yapılabiliyor.
İş yerleri kira artışında durum farklı
6353 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 2. Maddesi hala geçerliliğini koruyor. Bu maddeye göre tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu iş yeri kiralarında 344. Maddenin 01/07/2020’ye kadar uygulanamayacağı hükmü var. Yani tacir kiracılı iş yerlerindeki artış oranında sözleşme serbestisi geçerli ve kontratta yazılı artış oranı ne ise o yapılabilecek