Kredi tahsis ücreti, tüm kredi kullanımlarında alınır. Tutarı kullanılan kredi miktarının binde 5’ini geçemez. 100 bin liralık kredi kullanımında kredi tahsis ücreti olarak alınan ücret 500 TL’dir.
Ekspertiz ücreti, kredi kullandırılacak konutun piyasa değerini tespiti için ödenir. Bankalar kanunen kredi kullandırılacak evin piyasa değerinin yüzde 80’ine tekabül eden miktar kadar kredi kullandırdığı için konutun değerinin doğru tespiti önemlidir. Ekspertizler, değerleme şirketleri tarafından yapılır. Ekspertiz ücreti, değerlemeye konu gayrimenkulün konumu, vasfı ve brüt metrekare alanına göre değişiklik göstermektedir. Ekspertiz hizmeti için oluşan ve üçüncü kişilere, kurum/kuruluşlara ödenen maliyet tutarı tahsil edilir. BSMV’den muaftır. Bugün için parasal bir karşılıktan söz etmek gerekirse ortalama konutlarda 650 ile 900 TL arasında değişmektedir.
İpotek tesisi, bankalar konut kredisi kullandırırken bir teminat talebinde bulunurlar. Bu da genellikle alıma konu olan gayrimenkulün bizzat kendisidir. Bankalar, konutun ipotek altına alınması işleminden doğan masrafı tüketiciden alıyorlar. Bugün için ipotek tesis ücreti olarak alınan para 129 TL’dir.
Sigorta masrafları, yine bankalar tarafından kullandırdıkları kredinin doğal afet ve beklenmeyen ani ölüm, yangın vb olaylar karşısında alacaklarını teminat altına almak için başvurdukları yöntemlerden biridir. Bu sigortalardan Doğal Afet Sigortası (DASK) kanunen kredi kullanımı dışında da yaptırılması gereken bir sigorta olup bugün için prim tutarı 150 liradan başlamaktadır. Bankalar ayrıca kredi kullanan müşterilerinden hayat sigortası ve konut sigortası yaptırmalarını da istiyorlar. Prim tutarları kullanılan kredi miktarına göre değişirken bugün için ortalama değerlerle rakam vermek gerekirse ferdi kaza (hayat) sigortaları 108 TL, konut sigortaları 180 TL seviyelerindedir.