25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaYazarKonut kredilerinde son durum

Konut kredilerinde son durum

 

Konut kredisi faizi psikolojik sınırın altına indi.Bu da ev almak isteyenleri cesaretlendirdi.Daha da düşme sinyali veren faiz oranları ile vatandaşı ev sahibi olma heyecanı sardı. Müjdeli haber Merkezi Bankası’ndan geldi. Şok bir kararla faiz oranları 1,5 puan indirildi. Bu karar direkt olarak banka faizlerini etkiledi. El yakan konut kredileri düşüşe geçti.

Beklenti faiz oranlarının 0.80 olması

100 bin lira kredi çeken bir kişi 0.94 faizle 10 yılda 168 bin lira ödüyor. Tahminlere göre faiz oranı 0.80′e kadar düşerse vatandaşın eli rahatlayacak. 10 yıllık 100 bin TL kredi için 156 bin TL ödenecek. Toplamda 12 bin TL kazanç sağlanmış olacak.

Gyoder 2012 2. çeyrek raporuna göre yılın ilk çeyrek döneminde kullanılan yeni konut kredileri 4.8 milyar TL ile oldukça düşük kalmıs. Yılın ikinci çeyrek döneminde ise 6.8 milyar TL tutarında dönem içi yeni konut kredisi kullanımı olmuştur. Yılın ikinci çeyreğindeki bu dönem için konut kredisi kullanımı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerilemiş olmakla birlikte son dört çeyrek dönemin de en yüksek gerçekleşmiş.Faizlerdeki bu düşüşle beklenti son çeyrekte ibrenin biraz daha yukarıyı göstermesi. 

Konutkredisi.com.tr’nin Türkiye konut kredisi piyasası ile ilgili veri ve analizlerini paylaştığı ‘Konut Kredisi Piyasasına Bakış Raporu’nda konut fiyatlarında tüketici talebindeki değişiklik ve Merkez Bankası’nın konut kredisi faizlerindeki rolü ile ilgili çarpıcı başlıklar içeriyor

1.    Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi konut kredisi maliyet oranlarını sene başından beri %30 düşürmüştür

Gelişmiş ülkelerin uyguladığı parasal genişleme politikaları sonucu artan likidite ve iç talepteki daralmanın artması, Merkez Bankası’nı sıkı para politikasını gevşetmeye ve faizleri düşürmeye sevk etmiştir. Bu sayede konut kredisi maliyet oranları sene başından beri yüzde 30 oranında azalmıştır.
2.    Türkiye’de oldukça yavaş büyüyen konut kredilerinin GSYH’ye oranı AB ülkelerinin 10’da biri seviyesindedir

Konut kredisi hacmi son 6 aydır yıllık bazda yüzde 10 civarında büyümektedir. Bu artış TCMB’nin belirlediği yıllık yüzde 25 seviyesinin hala çok altındır. Konut kredilerinin GSYH’ye oranı AB ülkeleri ortalamasının yaklaşık 10’da biri oranında seyretmektedir.
3.    Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranı diğer bireysel kredi türlerinin yaklaşık 5’te biridir

Konut kredilerinin takibe dönüşüm oranı diğer bireysel kredi türlerinin 5’te biri civarındadır ve hala düşmektedir. İhtiyaç kredilerindeki takibe dönüşüm oranları ise son 3 çeyrektir artmaktadır.
4.    Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin konut kredileri içerisindeki payı 2010 yılından bu yana %20 artmıştır

Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin konut kredileri içerisindeki payı 2010 yılından bu yana artış trendini sürdürmektedir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin konut kredisi içerisindeki payı 2010 yılı başından bu yana yüzde 20 artmıştır. Kullandırılan konut kredilerinin yaklaşık 3’te birini oluşturan İstanbul’un payındaki düşüş trendi sürmektedir.
5.    Konut fiyatları yükselirken tüketicilerin talebi 100 bin TL altındaki konutlara kaymıştır

Konut satıcılarının talep ettiği fiyatlar son bir yılda yüzde 16 yükselirken, alıcıların talep ettiği ortalama konut fiyatları son dönemde düşüş göstermiştir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 100 bin TL altındaki konutlara olan talep artmıştır.
6.    Kredi maliyetlerinin ucuzlaması kredilendirme oranının yükselmesine sebep olmuştur

Kredi maliyetinin ucuzlaması, talepteki kredilendirme oranlarının yükselmesine sebep olmuştur. Kredi taleplerinin yaklaşık üçte birinde yüzde 75 üstü kredilendirme oranı görülmektedir. Alacağı konutun yüzde 50’sinden daha azı için kredi kullanmak isteyen tüketicilerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 65 azalmıştır. 

2012 yılının mevcut konut fiyatlarında hissedilir bir artış görülüyor.GYODER verilerine göre  Türkiye genelinde konut fiyatları endeksi ikinci çeyrek sonunda 106.7 olurken, Temmuz ayı sonunda 109.3’e yükselmiş ve ilk yedi ayda artış yüzde 8.4’e ulaşmış. İstanbul ve İzmir’de konut fiyatları daha hızlı artıyor.

Bir yanda faiz oranlarındaki indirim hesabı, diğer yanda  konut fiyatlarına zam korkusu. Şimdi yıl başına göre yüzde 16 yükselen  ev fiyatlarının daha da artıp artmayacağı merak konusu.

Bol kazançlı yatırımlar dilerim.

Ayla Özer 

 

 

 

 

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI