Sinpaş Holding CEO’su Ahmet Çelik, Türkiye’nin büyüyen bir ülke olduğunu ve hiçbir zaman konut sektörünün duraklama dönemine girmesini beklemediğini söyledi.
Çelik, Ekonomist dergisine verdiği röportajda, sektör ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Temel olarak inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini anlatan Çelik, bunun yanında seramik, mutfak ve banyo dolapları, madencilik ve enerjinin yanı sıra Niğde ve Muğla’da mikornize kalsiyum karbonat, talk, barit üretimi yaptıklarını söyledi.
Çelik, devam eden 9 bin 550 konutluk 15 projeleriyle toplamda 5,5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını aktararak, en son satışa çıkardıkları Finans Şehir ile sekizer katlı yatay bir proje planladıkları ve 2 bin 750 konut inşa edeceklerini belirtti.
“Herkes inşaat sektöründe”
“İlgili ilgisiz” herkesin inşaat sektöründe olduğunu dile getiren Çelik, “Bağdat Caddesi, Fikirtepe, Esenyurt, Bahçeşehir, Ataşehir gibi bölgelerde aynı kitleye hitap eden, birbirini taklit eden projeler üretiliyor. Bu bölgelerde sıkıntılar var. Bunu önlemek için devlet tarafından bir kriter ve düzenleme getirilmeli. Almanya’da 3 bin 800 müteahhit var. Türkiye’de sadece İstanbul’da 65 bin müteahhit var. İkinci iş yapanlarla birlikte sayı üç katına çıkıyor.” dedi.
Çelik, bu sektörde iş yapacaklara sermaye rasyosu getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “İnsan hayatını ilgilendiren bu sektöre gireceklerde teknik kriterler ve yeterlilik aranmalı. TOKİ müteahhitlerinde nasıl bu kriterler aranıyorsa vatandaşa yapılan işte de kriterler gözetilmeli. Belediyeler ruhsat verirken bu kriterlere bakarak ruhsat verirse kolay yoldan bu iş çözülür.” diye konuştu.
“Z kuşağını takip ediyoruz”
Bu yıl Finans Şehir, İş Modern Ambarlı, Gökorman ve Metrolife olmak üzere dört projenin lansmanını yaptıklarını anımsatan Çelik, şöyle devam etti:
“Kampanyalarımız, satışlarımız devam ediyor. Ruhsat aşamasında 11 projemiz var. Yetişenleri devreye alacağız. Arsaları kumaş gibi görüyoruz, 5-6 yıl sonra yapacağımız işi şimdiden hazır etmezsek kadromuzu işsiz bırakırız. Şu anda 3 bin kişiyi istihdam ediyoruz. Mavi yakalılar ve taşeronlarla 15 bin kişiyi geçeriz. Tüketici taleplerini ve trendleri takip etmeseydik bugüne gelemezdik. Z kuşağı denen, interneti kullanan bir kuşak geliyor. Bu kuşağın talepleri doğrultusunda Finans Şehir’de bahçelerde wireless bağlantısı olacak. Gaziantep’te proje geliştirirken bize “burada küçük ev satmaz” demişlerdi ama biz orada 80 metrekareden başlayan küçük evler de yaptık, önce küçükler satıldı. Şehrine göre talep de değişiyor, araştırma yapmadan söylenenle hareket etmemek lazım. Denizli projemizde de küçük evler bitti. Projenin yeni etabını 2018’de satışa çıkaracağız. 2018’den itibaren teknoloji evlerimizde daha çok yer alacak.”
Tapu harçlarının çok yüksek olduğunu dile getiren Çelik, bunda indirim yapılması ve gerekli düzenlemelerin de hayata geçirilmesi durumunda sektörün herhangi bir sorun olmadan yoluna devam edeceğini iletti.
“Konut hiçbir zaman duraklamaya girmez”
Ahmet Çelik, konut sektörünün hiçbir zaman duraklamaya girmeyeceğini, Türkiye’nin gelişen bir ülke olduğunu ve çarkların devam ettiğini ifade etti.
2015 yılına kadar yabancıya satış oranının genel satışların yüzde 23’üne denk geldiği bilgisini veren Çelik, şunları kaydetti:
“Terör olaylarıyla birlikte bu oran yüzde 10’un altına indi. Ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkeleri olmak üzere İran, Kuveyt, İngiltere, Almanya gibi ülkelere satış yapıyoruz. Uygun araziler denk gelirse yurt dışında konut projeleri üretebiliriz. Suudi Arabistan’da arazi çalışmalarımız devam ediyor. Almanya Frankfurt’ta toplamda 250 bin metrekare arazi alanı, 312 bin metrekare kapalı alanı olan ofis, lojistik depolama, perakende alanlarından oluşan, bünyesinde araziler olan bir yerimiz var.”