23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetKonut sektörü için "Kamu AŞ" formülü

Konut sektörü için “Kamu AŞ” formülü

TORKAM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, konut sektörüyle ilgili "Kamu AŞ" kurulması önerisinde bulundu. 

TORKAM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, konut sektörüyle ilgili “Kamu AŞ” kurulması önerisinde bulundu.

Türk müteahhitler, yaklaşık 1 trilyon dolar tutarında sosyal konuta ihtiyaç bulunan dünya pazarına gözünü dikti. Yaklaşık 10 milyon adet konuta karşılık gelen bu ihtiyacın 5 yıl içinde karşılanması bekleniyor.

Bu pazara Türk firmalarının hızlıca girmesi için TOKİ ya da oluşturulacak bir kamu şirketinin devreye girmesi bekleniyor. Çin devletinin dış pazarlarda uyguladığı bu modeli örnek alan müteahhitler, “Kamu AŞ” kurulması önerisinde bulunuyor.

“1 trilyon dolarlık pazar”

TORKAM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Dereli, altyapı ve çevre düzenlemeleri dahil edildiğinde bu konutların yarattığı pazarın 1 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Türkiye’nin konutta önemli bir otorite olduğunu anlatan Dereli, “Çin önde gibi olsa da Çin’in kalite problemleri olduğundan Türkiye öne çıkıyor. Bu noktada Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) önemli görevler düşüyor. Kısa süre için kadar 800 bin konutu tamamlayan bu kurum yaptığı konutlar her ne kadar sosyal konut olsa da, ulaşılan kalite itibariyle bu coğrafyalar için lüks konut segmentine giriyor. Dolayısıyla Türkiye şu formülle bu pazarlardan pay alabilir. Devlet nasıl Türkiye’de 800 bin konutu sosyal tesisleri ve ibadethaneleri ile hayata geçirdiyse yine aynı şekilde yine kamu eliyle kurulacak bir şirkette dünyada konut üretmek üzere organize olabilir. Bunu da beraberinde başarılı Türk müteahhitlerini götürerek yapabilir.” dedi.

“Çin örnek alınabilir”

Dereli bu konuda Çin’in izlediği modeli örnek göstererek, “Çin’de TOKİ gibi çalışan çok sayıda devlet şirketi var. Bu kurumlar birbiriyle rekabet halinde. Bu şirketler cirolarını yüksekliğine bakılmaksızın hem istihdam sağlamak hem de döviz girişi sağlamak hem de ihracat yapmak için gitmek başka ülkelere gidiyorlar. Hatta Cezayir’de aldıkları taahhüt işinde Çin’den bir devlet şirketinin gelip bir bloğun yapımını almayı teklifi etti. Bu şirket aktif büyüklüğü 92 milyar dolar Power China gibi dünya devine aitti. Yani büyüklüklerine bakmadan böyle bir süreç izliyorlar. Karşımızdakilerin hepsi devlet şirketi, ancak bir özel şirket mantığıyla ellerinde çanta iş kovalıyorlar. Türkiye’de bu şekilde kurulacak bir çatı şirketle bu 1 trilyon dolarlık pazardan rahatlıkla pay alabilir. Hatta 6 ay içinde sözleşme tutarını 50 milyar dolara 5 yılın sonunda ise bu rakamın 250 milyar dolarlık bir rakama çıkacağını düşünüyoruz. Bunların teminatları kamu eliyle verilebilir. Türk şirketlerine bu taşere edilerek üretim yapılabilir. Böylece sektörün önündeki en büyük engel olan teminat mektubu sorunu ortadan kaldırılabilir.” diye konuştu.

Bu gelirin Türkiye’nin nakit akışına ciddi katkı sağlayacağını aktaran Dereli, “Ancak devletin bu işi yapması için yasal düzenleme yok. Çünkü Toplu Konut İdaresi’nin faaliyetleri yurtiçi ile sınırlandırılmış. Bu nedenle TOKİ kanunun değişmesi gerek. AŞ kurulup böyle bir şirketin yapılandırılması lazım. Türk Ticari Ateşelikleri’nin buna uygun hale getirilmesi lazım.Bunun yeni hükümet tarafından dikkate alınacağını düşünüyoruz. Başkanlık sisteminde bu öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Dünya

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI