Pandemiye rağmen konut satışları yeni bir rekora koşuyor..
2020’nin ocak-ekim arasını kapsayan ilk on aylık döneminde Türkiye’de konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artış kaydederek 1.280.852 oldu. Bu dönemde el değiştiren konutların 396.184’ü ilk defa satılan yeni (sıfır) konutlardan oluştu.
Normalleşme sürecinin başladığı ve kamu bankaları öncülüğünde hayata geçirilen düşük faizli destek kredisinin uygulamada olduğu haziran-temmuz ve ağustos yaz aylarında konut satışları 590 bin adede ulaştı.
Konut kredi faizlerinin düştüğü ve vadelerin uzadığı bu dönemde konut stoklarının ciddi anlamda eridiğini belirten sektör temsilcileri, bu kapsamda koronavirüs salgınına rağmen yapı ruhsat izni alınan bina sayısının attığını ve inşaat sektörünün hareketlendiğini kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), belediyeler tarafından yapı ruhsat verilen bina sayısının, 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73.7 artış gösterdiğini, yüzölçümde yüzde 58.1, değerde yüzde 76.1, daire sayısında yüzde 97.9’luk artış görüldüğünü açıklamıştı.
Türkiye’de pandeminin özellikle gayrimenkul sektörünü teğet geçtiğini belirterek, ruhsat izin verilerinin de bunu perçinlediğini söyleyen Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, hem konut satışlarında hem de ruhsat izni verilen yapı sayılarında yaşanan artışların hazirandaki teşviklerin sonucu olduğunu belirterek faizlerin düşmesinin satışlar için çok önemli olduğunu, ruhsat izni verilen yapılarla birlikte oluşacak yeni stokun teşviklerle eritilebileceğini dile getirdi.
Konut satışları açısından İngiltere, Portekiz, İtalya, Fransa gibi ülkelerde toplam satışların yüzde 20 ile 40 arasında düştüğüne dikkat çeken Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, buna rağmen Türkiye’de yüzde 27’lik artış yaşandığını ifade ederek “Bu hareketlilik, uzun süredir bekleyen ruhsat sayısında da ciddi bir ivme oluşturdu. Yapı ruhsatları konut satışlarının da üstünde bir artış sergiliyor. Artış, ülkemizdeki potansiyele olan güvenin açık resmi” dedi.
Nef İcra Kurulu Üyesi Selçuk Çelik, 2018’den bu yana sektördeki durgunluğun, yeni proje geliştirilmesini ve ruhsat başvurularını ciddi anlamda frenlediğini, geçen yıl başvuruların ciddi şekilde gerilediğini belirterek son 2 yıldır yeni proje geliştirilmemesinin ve dönemsel faiz kampanyasının mevcut stokların satılmasını sağladığını söyledi. Türkiye’de 6 milyon hanede kiracıların oturduğunu, kiracılık oranının yüzde 25.2 olduğunu kaydeden Çelik; “Kirada oturan hane halkı sayısının fazlalığı, konut başına düşen ortalama hanehalkı sayısı ve deprem konusunda artan bilinç, Türkiye’de ciddi anlamda yeni konut geliştirilmesini gerektiriyor. Bu gereksinimlerle beraber azalan mevcut konut stoku nedeniyle hem ruhsat başvurularında hem de izinlerde artış kaçınılmazdı. Sadece ekonomik konjonktüre bağlı olarak öteleniyordu. Ruhsat izin sayısındaki artış önemli ancak hala 2018’in gerisinde” şeklinde konuştu.