Türkiye’nin konut pazarında Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri içinde ABD’den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydeden Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, halihazırda ülkemizde yıllık 500-600 bin adet konut üretildiğini, buna karşılık Türkiye’nin yaklaşık olarak yılda 800-900 bin konut üretmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.
Çekici, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, konut pazarında Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri içinde ABD’den sonra ikinci sırada. Türkiye’de gayrimenkul, tercih edilen bir yatırım aracı olmaya devam ediyor. Özellikle konut önemli bir yatırım enstrümanı, emeklilik planı olarak görülüyor. Faizlerinin düşmesiyle pazarda tekrar bir canlanma öngörüyoruz. 2025’te rekor tazelenebilir ve 1,5 milyon sınırını ilk kez aşabiliriz. Türkiye’mizde olduğu kadar, dünyada da gayrimenkulün değişen bir makro arka planı var. “Geleceğin işleri”nin odağında yer alma, hatta yaratma kapasitesi olan güçlü bir sektörden bahsediyoruz.
Günümüzde tüm dünyanın en önemli gündem konularından biri barınma krizi. Türkiye’nin de yaklaşık olarak yılda 800-900 bin konut üretmeye ihtiyacı var. Şu anda sadece 500-600 bin adet üretiliyor, ancak bu üretim mevcut ihtiyacı karşılayamıyor. Ayrıca, deprem riski altındaki İstanbul’da, 5 yıl içinde dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konut bulunmakta ve bunların 600 bini öncelikli durumda. Gayrimenkul ekosisteminin oluşması için özel sektör -kamu-STK-akademi olarak birleşmemiz, tek masada bir araya gelmemiz gerekiyor. Ciddi bir bütünleşik konut politikası, acil kodu ile Türkiye’nin gündeminde üst sıralarda yer almalı.”