26 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaSektörden HaberlerKonuta yatırım yapanlar kazandı mı?

Konuta yatırım yapanlar kazandı mı?

İl il konut fiyat endeksi, konut fiyatları hangi ilde ne kadar arttı? 

Ekonominin en büyük ve sürükleyici sektörü hakkında nihayet Türkiye’nin her kentini kapsayan bir fiyat endeksi yayımlanmaya başladı. Merkez Bankası tarafından geçen hafta açıklanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi bu konuda önemli bir bilgi açığını kapatmaya aday. Bu fiyat endeksi 2010 yılını 100 kabul ediyor ve bankaların kredi kullandırdığı konutların fiyatlarını esas alıyor. Endeks 26 istatistiki bölge bazında ve Yeni Konut Fiyatları olarak da 26 büyük kent bazında yayımlanıyor. Hemen belirtelim ki, yeni konut fiyatları ile ikinci el konut fiyatları birbirine paralel gidiyor. 2010 ve 2011 yıllarını kapsayan fiyat hesaplamasına göre, yeni konut fiyatları ortalaması yüzde 18.33, ikinci el konut fiyat ortalaması yüzde 18.96 artmış. Konut fiyatları 2011 yılında artışını biraz daha hızlandırmış. Yeni konutlar yüzde 10.25, ikinci el konutlar yüzde 11.34 prim yapmış.

FİYAT FARKLARI BÜYÜK:
Yukarıda bütün illere ve istitistiki bölgelere yer veremedik ama yaptığımız seçimlerden de izlenebileceği gibi, konut fiyatlarının artışları arasında büyük farklar meydana gelmiş.

* İstanbul, Türkiye ortalamasının üstünde değerleniyor. İki yıllık kümülatif fiyat artışı yüzde 22.46 ile ortalamanın yaklaşık 4 puan üzerine çıkmış. Ankara ve İzmir ise Türkiye ortalamasının altında bir artış eğilimi sergiliyor.

* İstanbul dışında batı bölgesinde Türkiye ortalamasını yakalayan başka şehir de yok. Güneyde Adana ve Mersin ile Ankara’nın doğusundaki bazı iller ortalamayı yukarı çekiyor. İki yılda en yüksek artış yüzde 42.59 ile Gaziantep, Kilis ve Adıyaman istatistiki bölgesinde. Bu bölge aynı zamanda yatırımlar ve ekonomik canlanmayla dikkati çekiyor. Yine aynı nedenle Kayseri ve Sivas da konut fiyat artışı ortalamanın üstüne çıkmış olsa gerek.

* En düşük artışlar yüzde 9.24 ile Çanakkale, Balıkesir, yüzde 9.58 ile Doğu Karadeniz illerinde. Depremin yaşandığı Van grubu illeri de yüzde 9.92 artış kaydetmiş iki yılda. Burada deprem konut fiyatlarında tam bir kırılma yaratmış. Geçen yılın ortasına kadar bu grup yüzde 16.40 prim yapmışken, sonraki altı ayda yüzde 6.13 değer yitirmiş. Bu oranda değer yitiren tek bölge.

KAZANÇTA İSTİKRAR:
Enflasyonun 2010 yılında yüzde 6.40 ve 2011’de yüzde 10.45 olduğu dikkate alınırsa emlak yatırımları son iki yılda reel anlamda kaybettirmedi. Türk halkının geleneksel ve en yaygın yatırım araçlarından biri olan emlak son yıllarda şaşırtmadı, istikrarlı bir şekilde kazandırdı. Dahası konut kredi faizlerinin yaklaşık yarı yarıya yükseldiği 2011 yılında emlak fiyatlarında kayda değer bir hız kesme görülmedi. Aynı dönemlerde çoğu finansal yatırım aracının reel kayıplar verdirmesi emlak yatırımlarının bu performansını daha anlamlı kılıyor. Emlak fiyatlarını destekleyen temel faktörler varlığını sürdürüyor. Acaba konut fiyatları daha da yükselir mi? Bu da, başka bir günün konusu.

SONUÇ:
“Gününe gün, sırtına yün; durma çalış, insanlar içindir her gün.” Türk atasözü

Habertürk
 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI