18 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaManşetKONUTDER'in yeni çalışma dönemi başladı..

KONUTDER’in yeni çalışma dönemi başladı..

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova ve İcra Kurulu Üyeleri yeni çalışma dönemini değerlendirdi.

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova ve İcra Kurulu Üyeleri, 13 haziran salı günü gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla habercilerle bir araya geldi.

Oluşturulan komiteler ve konu başlıkları hakkında genel bilgiler veren Ramadan Kumova, yoğun bir çalışma programı oluşturduklarını, ekim ayında yapmayı planladıkları geniş katılımlı toplantıda sektörün gündemdeki konularına ışık tutacak 10 yıllık strateji raporunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Öncelikli konu başlıklarının konut alıcısı ve yatırımcısı için güvenli piyasa koşullarının geliştirilmesi, kentsel dönüşüm ve erişilebilir güvenli konut arzının ihtiyacı karşılayacak düzeye gelerek piyasa dengelenmesi olarak özetledi.

Deprem riski olan coğrafyamızda uzun vadeli kentsel stratejilerin öne çekilmesi zorunluluğuna da dikkat çeken Kumova, aynı zamanda tedarik zincirlerindeki süreçlerin de sağlıklı planlanması gerektiğinin altını çizdi. Deprem zorunlu kentsel dönüşüm sürecinde kamu ve özel sektör iş birliğinin projeleri hayata geçirmede kilit rol üstlendiğini belirtti.

Yeni Dönem İcra Kurulu kimlerden oluşuyor?

1- Ramadan KUMOVA (Başkan)

2- Ahmet ÇELİK (Bşk. Yrd.)

3- Ziya YILMAZ (Bşk. Yrd.)

4- Özen KUZU (Bşk. Yrd.)

5- Hasan İnanç KABADAYI (Bşk. Yrd.)

6- Hasan K. BOLAT (Bşk. Yrd.)

7- Hasan RAHVALI (Bşk. Yrd.)

8- Mert BOYSANOĞLU

9- Serhan ÇETİNSAYA

10- Ömer Faruk Akbal

11- Zeynep TORUN

Komiteler ve Konuları

Komiteler; Kanunlar (imar), Kanunlar (tüketici), Kanunlar (vergi), Deprem, Kentsel Dönüşüm, Sosyal Konut&Arazi Geliştirme, Yabancıya Satış, Avrupalı Yaşlı Nüfus İçin Yaşam&Bakım Projeleri, Kurumsal Yabancı Yatırımcı İlişkileri, İstatistikler & Endeks & Raporlama, Finansman İkliminin İyileştirilmesi, Finansal Çeşitliliğin Artırılması, Diğer STK’larla İlişkilerin Geliştirilmesi, 10 Yıllık Stratejik Plan ve Kurumsal İletişim Alanlarında faaliyet gösterecek.

10 Yıllık Strateji Raporu Hazırlanıyor..

Konut sektöründeki ihtiyaç ve talebin ortaya konulması ile arzın dengelenmesine odaklanan KONUTDER, talebi canlandıracak önerilerin oluşturulması için kapsamlı bir sonuç raporu hazırlayacak. Tüm komitelerin çalışmaları bu raporda birleşecek ve bu çalışmaya tüm paydaşlar dahil edilerek ekim ayında kamuoyu ile paylaşılacak.

Yeni Dönem Stratejileri

KONUTDER’in yeni dönem stratejilerinin başında depreme yönelik çalışmaların yanı sıra deprem konusunda tüketicinin bilinçlendirilmesi, kentsel dönüşümde model/modeller önerileri, kentsel dönüşümün finansman modelinin oluşturulması, kentsel dönüşümde gelecek 10 yılın planlaması, arsa teminine yönelik öneriler, yabancıya satış, gayrimenkul yatırımlarında çeşitlilik, sektöre yönelik sağlıklı veri oluşturmak, yeni alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi gibi konularda önemli çalışmalara imza atmak yer alıyor.

Öncelik Depreme Dayanıklı ve Erişilebilir Konut

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, gayrimenkul sektörüne yönelik değerlendirmelerde de bulundu. Kumova, “Seçimlerin geride kalmasıyla birlikte gayrimenkul sektörü yeniden ivmeleniyor. Yeni dönemde de ülkemizin gerek yeni üretim gerek kentsel dönüşüm sayesinde güvenli yapı stokuna kavuşması en öncelikli başlığımız olurken, depreme dayanıklı konutların ulaşılabilir olmasını sağlamak için de finansman modelleri üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

En önemli gündem maddelerinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Kumova, “Kentsel dönüşümün hızlanması için devletin pek çok desteği oldu. Kentsel dönüşümde istenilen ivmenin kazanılması için kamu-özel sektör işbirliği şart” diye konuştu.

Bir diğer önemli başlığın arazi geliştirme olduğunu ifade eden Kumova, “Temel problem arsa maliyetleridir. Pandemi sonrasında arsa fiyatları çok yükseldiği gibi, arsa sahipleri bazı bölgelerde yüzde 70-80’lere varan oranlar talep edebiliyor. Her kesimin konuta ulaşabilmesi için arsa maliyetlerinin düşük olması gerekiyor. Kamu özel sektöre uygun maliyetlerle arsa temin edebilirse uygun maliyetli konut üretimi de artacaktır” ifadelerini kullandı.

Konut finansmanına da dikkat çeken Kumova, “Şu anda konut satışları, kredi imkanlarının kısıtlı olması dolayısıyla geçen yılın gerisinde. Krediye erişim imkanları çok düştü. Bu da kredili konut satışlarına yansıdı. Şu anda ortalama yüzde 20 seviyesinde. Yani her 100 konuttan 20’si için krediye erişim sağlanabilmiş. Kredi imkanları artırıldığında ya da yeni finansman olanaklarının sağlanmasıyla satışlar da ivmelenecektir” dedi.

TOPLANTIDA ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLAR ŞÖYLE:

  • Ev sahipliği oranını artırabilmek için dar gelirliye finansman sağlamalıyız. Yapı tasarruf sandıklarının ve tasarruf finansman şirketlerinin aynı BES gibi desteklenmesi gerekiyor.
  • Sektöre yönelik sağlıklı veri üretimine ihtiyaç var.
  • Deprem konutlarında olduğu gibi sosyal konut üretiminde de yer almak istiyoruz.
  • Kentsel dönüşümde kamu-özel işbirliğinde çalışmak gerekiyor.
  • Konut, uzun vadede en değerli yatırım aracı olarak görülüyor.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI