İnşaat sektörüne teknolojiyi katmak için başlattığı Ar-Ge çalışmalarında sona gelen NEF, bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D printerda üretilip yerine getirilip takılan ev dönemini başlatıyor.
Konutta 3D devri başlıyor
İnşaat sektörüne teknolojiyi katmak için başlattığı Ar-Ge çalışmalarında sona gelen NEF, bu yılın üçüncü çeyreğinde 3D printerda üretilip yerine getirilip takılan ev dönemini başlatıyor.
NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur teknolojinin en az girdiği alanın inşaat sektörü olduğunu söyledi.
Yaklaşık 3 yıl önce teknoloji alanına yoğunlaşmak için Ar-Ge birimi kurduklarını anlata Timur, “Amaç endüstri devrimini konut ve inşaat sektörüne uyarlayabilmek. Dışarıda üretilip getirilip yerine takılabilen evler yapmak.” dedi.
“Binalar 3D Printer ile yapılacak”
Timur, bu kapsamda birçok teknoloji firmasıyla bir araya geldiklerini anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Önümüzdeki aylarda Ar-Ge çalışmalarını tamamladığımız ve yakında başlatacağımız işlerden birisi 3D printer (3 boyutlu yazıcı) ile ev yapmak. Mesela 1. ve 2. sanayi devrimini takip etsek dışarıda ev yapıp monte etmeye yoğunlaşacaktık. 3D Printer ile 4. sanayi devrimine ilişkin bir noktaya eğilmiş olduk. Şu anda Hollandalı bir firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Belli bir noktaya geldik. Yaklaşık 2 ay Ar-Ge süresi kaldı. İlk 3D Printer evi bu yılın üçüncü çeyreğinde üretmeye başlayacağız. 3D Printer makinesi evin yapılacağı yerde ilk yapıyı yapıyor bulunduğu yerde yapıyı üretiyoruz. Makine kendisi üretiyor, el ile müdahale yok. Malzeme olarak 3D Printer’a ne malzeme koyuyorsanız ondan üretiliyor. Akışkan değil ama çok da sert bir malzeme olmaması gerekiyor. Konut cephesi ve zemini gibi birçok alanı üretebiliyoruz. Burada şu ana kadar çözülmemiş olan şey çok katlı olarak üretim yapmak.”
“Hareketten enerji üretimi yapacağız”
Hareketten enerji üretimi konusunda da çalıştıklarını dile getiren Timur, “Dünyada hareketten enerji üretimi diye bir konsept var. Zemine koyulan bir sistem. Orada verimlilik şu an düşük ama elimizde şöyle bir verimiz var. İnsanın birim hareketinin en dar alana konulmuş şekli evler ve apartmanlar. Toplamdaki hareket sayısı sokaktakine göre daha az ama verimlilikten en yüksek yer yine konutlar. Bu sistem en verimli evlerde çalışacak. Bunu önümüzdeki zamanda uygulamayı planlıyoruz. Enerjiyi biriktirip ihtiyaç anında kullanmak asıl önemli problem. Bu konuda ‘home battery’ sistemleri üzerinde çalışıyoruz ve Mercedes ile görüşmeler belli bir noktaya geldi.” diye konuştu.
“Binalara deprem erken uyarı sistemi koyacağız”
Erden Timur, enerji üreten unsurların artık yapı elemanına dönüştüğünü vurgulayarak, bununla ilgili olarak da bir İspanyol firmayla işbirliği yaptıklarını kaydetti.
Hatta Basın Ekspres yolunda yaptıkları projede bunun ilk uygulamasını yapacaklarını aktaran Timur, “Ortak enerji tüketiminin yüzde 20’sini bu unsurlardan elde etmeyi planlıyoruz. Bir diğer teknolojik yatırım depreme karşı olacak. Binalara erken uyarı sistemi entegre edeceğiz. İnsanın algılayamayacağı sismik hareketleri önceden algılayan sistemler var. Bu konuda Tayvanlı bir firma ile işbirliği yaptık. 12 ülkede 3 bin 500 binada bu sistemi kurmuş. Depremi yaklaşık 1.5 dakika önceden haber vermesi mümkün. Meksika’da biliyorsunuz 8 üzeri bir deprem erken uyarı sistemleri sayesinde çok az can kaybı ile atlatıldı. Nef’in evlerinde de artık bu sistemler olacak.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Vatan
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR